Tarih: 04.08.2018 13:34

YÜKSEK TANSİYONUN ZARARLARI VE KORUNMA YOLLARI

Facebook Twitter Linked-in

/resimler/2018-8/4/1336200369111.jpgÖzel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı  Uzm. Dr. Timor Bigmurad Omarkalp, Yüksek tansiyon (hipertansiyon) belirtilerri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

   Hipertansiyon, atar damarlardaki kan basıncının yüksek olmasına denir. Bilim dünyasında genelde yapılan ölçümlerin çoğunda büyük tansiyonun 140 mmHg ve küçük tansiyonun 90 mmHg´nın üzerinde olması hipertansiyon olarak kabul edilir. Şu da bilinmelidir ki ideal kan basıncı 120/80 mmHg´dır.

Esansiyel (birincil) ve sekonder (ikincil) olmak üzere iki tip hipertansiyon vardır.

Birincil tip, hipertansiyon hastalığının %90´nını oluşturan ve  tam olarak belirli bir nedeni olmayan genellikle ileri yaşla birlikte ortaya çıkan hipertansiyon tipidir. Bu tipte ön planda genetik, yaşam tarzı ve beslenme gibi çeşitli faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

   Sekonder tip hipertansiyon hastalığının %10´unu oluşturur ve altta  yatan bir patoloji vardır. Bunlar; böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, büyük kan damarlarında doğumsal bazı hastalıklar, obstrüktif uyku apnesi ve bazı ilaçlar gibi çeşitli hastalıklardır. Bu tipte sıklıkla altta yatan patoloji tedavi edilmedikçe hipertansiyon düzelmemektedir. 

Hipertansiyonun Belirtileri

   Hipertansiyonun belirtileri genellikle baş ağrısı, ense ağrısı, ense veya başta zonklama, baş dönmesi, kulaklarda uğultu ve çınlama, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, çarpıntı hissi, bulantı şeklinde sıralanabilir. Ancak bir önemli nokta şudur ki birçok insanda hiç belirti oluşturmayabilir ve dolayısıyla uzun süre teşhis edilemeden organ hasarına yol açabilir.

Hipertansiyon Nelere Sebep Olur ?

Hipertansiyon tedavi edilmez ise uzun sürede kan damarına ve organlara zarar verir. Başta kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği, damarların daralması, beyin kanaması, felç, görme kaybı olmak üzere hemen hemen tüm organların hasarlanmasına neden olur.

Hipertansiyonun Tedavisi

   Kan basıncı (tansiyon) aşırı yüksek olmadığı taktirde genellikle ilaç kullanmadan yaşam biçimi değişikliği ve iyi beslenme ile  kontrol altına alınabilir. Yiyeceklerde tuz kullanımının azaltılması  yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasında büyük önem arz eder. Sigara içerdiği 2000´den fazla zararlı kimyasal madde ile başta kanser, kalp krizi ve hipertansiyon olmak üzere sağlığın en büyük düşmanlarından biridir. Bu yüzden sigaranın bırakılması önerilir.Düzenli egzersiz yapılması yine tansiyonu kontrol altına almada önemli bir faktördür. Haftada en az 5 gün yaklaşık 40dk terleyecek kadar tempolu egzersiz yapılması gerekir. İdeal vücut ağırlığının korunması da önemlidir. Beden Kitle İndeksinizi hesaplayarak boyunuza göre uygun ağırlıkta olup olmadığınızı kontrol edip, eğer kilonuz çok ise diyetisyen eşliğinde sağlıklı biçimde kilo verilmesi ve yine doktorunuzun ve diyetisyenin önerdiği doğrultuda sağlıklı beslenme önemlidir. 

   Eğer tansiyon aşırı yüksek ise yukarıdaki önerilere ek olarak doktorun verdiği ilacı düzenli kullanmak ve belirli aralıklarla doktor takibi altında olmak gerekir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —