Tarih: 19.03.2015 12:57

ÇMKB ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Süleymanpaşa Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı Tekirdağ’da bürokrasi ve siyaseti karşı karşıya getirdi.

ÇMKB ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR?

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da siyaset ve bürokrasi arasında son günlerde yaşanan tartışmalar gündeme bomba gibi düştü. Yerel gazeteler ve internet siteleri, AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’le Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu arasında yaşanan tartışmayı ve kaymakamın istifasını vererek tayinini istemesini günlerce haberlerine konu etti. Ancak hiçbir medya organı bu iki ismin neden tartıştığını detaylarıyla yazmadı. Süleymanpaşa’da siyaset ve bürokrasiyi karşı karşıya getiren tartışmanın nedenleri bütün detaylarıyla bu hafta ve ilerleyen haftalarda Olay Aktif Gazetesi’nde olacak.

Söz konusu tartışmanın çıkış sebebinin Nisan 2014’te kurulan, Kaymakamlığa bağlı Süleymanpaşa Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı (ÇMKB) olduğu biliniyordu. Ancak olayın iç yüzü hakkında hiç kimse bilgi sahibi değildi.

YÜKSEL’E YARGISIZ İNFAZ YAPILDI

Kamuoyuna “siyasetin bürokrasiye baskısı” şeklinde lanse edilen ve Ak Parti İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in Süleymanpaşa Kaymakamına baskı yaptığı imajı yaratılan tartışmanın iç yüzünde çiftçilikle uğraşan Süleymanpaşalıların ÇMKB tarafından gasp edilmek istenen haklarının korunması olduğu nedense bütün gözlerden kaçtı. İlçe Başkanı Yüksel’i siyasi gücünü kullanarak bürokrasiyi vesayet altına almaya çalışmakla itham eden çevreler, Kaymakam Kıcıroğlu’nun açıklamalarını fırsat bilerek Yüksel’e saldırıya geçmişti. Ancak Yüksel’in mücadelesinin altında haksız yere icraya verilen ve hakları gasp edilmek istenen çiftçilerin haklarını koruma çabası yattığı ortaya çıktı.

ÇMKB NE YAPTI?

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında kurulan Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan yaklaşık 5500 çiftçiden, sahip oldukları tarlalar için dekar başına 1,5 TL ücret belirleyerek bu ücretleri tahsil etti. Kurul, başlangıçta 2 TL olarak belirlediği fiyatı kooperatifler, ilgili odalar, muhtarlar, STK’lar ve Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in “1 TL’ye çekin” baskıları sonucu “orta yolu” bularak 1,5 TL’ye çekmişti. Ücretler toplanırken 2014 yılı için bir hizmet verilmeyeceği, bu paraların 2015 bütçesinin oluşturulması için kullanılacağı duyurulmuştu. Buraya kadar herhangi bir sıkıntı yok gibi görünürken, ÇMKB, 2015 yılı için de çiftçilerden dekar başına 1,5 TL toplanacağını ilan etti. 2014 yılı içinde hiçbir hizmet üretilmemesine rağmen toplanan ve kurulun kasasında bulunan paralar adeta görmezden gelinerek 2015 yılı faaliyetleri için yeniden ücret istenmesine başta çiftçiler olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu itiraz etti. Çorlu ÇMKB’nin uygulaması örnek gösterilerek, 2015 yılı için ücret talep edilmemesi ya da miktarın dekar başına 50-75 kuruş gibi cüzi bir ücrete çekilmesi teklif edildi. Ancak kurul kararından geri adım atmadı.

SKANDALLAR ZİNCİRİ

Çiftçilerden bazıları yapılmayan hizmetin bedelini tahsil etmek isteyen kurula ödeme yapmayı reddedince adeta büyük bir skandal yaşandı. Kurulun ödeme yapmayan çiftçilerden alacaklarını maliye ve hazine üzerinden yapması gerekiyordu. Böylece herhangi bir alım satım işleminde bu alacaklar çiftçilerden hazine yoluyla tahsil edilecekti. Ancak ÇMKB, bu bedeli adi alacak sınıfına sokarak 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu’na aykırı hareket etti. Ödeme yapmayan çiftçiler ÇMKB tarafından icraya verildi. Bu ortaya çıkan skandalların sadece başlangıcıydı.

İcraya verilen çiftçilerin dosyalarının takibi için ÇMKB Koruma Müdürü Nevzat Özgel’in oğlu Avukat Aykut Özgel’e yetki verildiği öğrenildi. ÇMKB, vermediği koruma hizmetinin bedelini talep etmekle kalmıyor, bu haksız talebe itiraz eden çiftçilerden haciz yoluyla alacaklarını tahsil etmeye çalışıyordu.

Konu Süleymanpaşa Kaymakamı Kıcıroğlu’na iletilmesine rağmen somut bir adım atılmaması üzerine çiftçiler ve çiftçi temsilcileri ile köy muhtarlarının Ak Parti İl ve İlçe Başkanlıklarına giderek sözlü ve yazılı olarak skandal boyutuna gelen durumu aktardıkları öğrenildi. Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in Kaymakam Kamil Kıcıroğlu ile tartışmasının ardında yatan sebebin, ÇMKB tarafından mağdur edilen çiftçilerle ilgili olarak somut adımların atılmaması olduğu ifade edildi.

1 MİLYON LİRALIK BÜTÇE

Süleymanpaşa İlçesi sınırları içinde 620 bin dekar tarım arazisi bulunuyor. Dekar başına alınan 1,5 TL üzerinden kabaca bir hesapla kasasında 1 milyon TL bulunduğu tahmin edilen ÇMKB’nin koruma hizmeti için 25 kişi istihdam ettiği ancak bu personel için hiçbir araç tahsisi yapılmadığı öğrenildi. 25 personelin yaya olarak hizmet vereceği belirtilirken eski statüye göre 55 köy ve 4 beldede hizmet verecek olan koruma görevlilerinin bu hizmeti nasıl yerine getireceği merak konusu oldu. Ayrıca yaya olarak hizmet verecek görevlilerin vaat edilen koruma hizmetini veremeyeceğini düşünen yüzlerce çiftçinin sistemden çıkmak için başvuruda bulunduğu ifade edildi. Süleymanpaşa Kaymakamlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bir açıklamada, 206 çiftçinin bu kapsamdaki başvurusunun kabul edildiği belirtildi.

Öte yandan brüt 2 bin TL maaş üzerinden yapılacak hesaplama ile 25 personelin yıllık maliyetinin 600 bin TL olduğu, kırtasiye ve diğer masrafların da hesaba katılmasına rağmen 1 Milyon TL’lik bütçenin fazlasıyla yettiği ortaya çıkıyor. 2014 yılında hiçbir harcama kalemi gerçekleşmemesine rağmen ÇMKB’nin 2015 yılı için de aynı bedeli (1,5 TL/da.) talep etmesine anlam verilemiyor.

HAYRABOLU VE ÇORLU ÖRNEKLERİ

Uzun yıllar Tekirdağ Ziraat Odası Başkanlığı yapmış, halen Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Şerif Baykut’un yaptığı açıklamaya göre Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı, 2015 yılı için verilen bir hizmet olmadığından 2015 yılı için ücret talep etmedi. Diğer yandan Hayrabolu ÇMK Başkanı Bülent Can’ın, ilçeyi iki bölgeye ayırdığını, 2 araç ve dört personelle hızlı bir şekilde köylere hizmet götürdüğünü açıklayan Baykut, bu iki sistemden birinin örnek alınabileceğini ifade etti. Murakabe heyetinin inceleme yaptığını ve 2014 yılında verilen bir hizmet olmadığının saptandığını belirten Baykut, hizmet olmamasına rağmen ücret toplanmasını ve çiftçilerin icraya verilmesini eleştirdi.

AKÇAY’DAN KAYMAKAMA SERZENİŞ

AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in adının karıştırıldığı tartışma haberleriyle ilgili olarak Tekirdağ Ak Parti İl Başkanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Kaymakam Kıcıroğlu’nun Yüksel’le yaşadığı fikir ayrılığını basın önünde dillendirmesi eleştirildi. İl Başkanlığı imzası ile yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler AK Parti olarak siyaseti milletimizin menfaatleri doğrultusunda, hizmet odaklı yaptık ve yapıyoruz. Söz konusu haberlerde çiftçilerimiz tarafından teşkilatlarımıza iletilen, çiftçi koruma malları ile ilgili sıkıntıları ve çiftçi koruma malları birliğinin 2014 yılında vermediği hizmet bedelinin çiftçilerimizden icra yoluyla tahsiline gidilmesi hususunun çözümü noktasında ilgili ve yetkili birimlere fikir ve düşüncelerimizi ilettik. Sorunun çözümü ile ilgili Sn. Kaymakamımızın, İlçe Başkanıyla fikir birliğine varamamış olmaları kamuoyuna yanlış aksettirilmek suretiyle polemik konusu yapılmıştır. Siyasi parti yöneticileri gördükleri olumsuzlukları düzeltilmesi için çözüm üretme noktasında fikir beyanında bulunabilir. Kamu hizmeti ifa eden Sn. Kaymakamın bahse konu haberlerdeki ifadelerini basın yoluyla dile getirmesini anlamsız ve yersiz buluyoruz. Seçim arefesinde bulunduğumuz bu günlerde siyaset kurumunun, siyasetçiyi ve dolayısıyla partimizi yıpratmaya yönelik bu tip eylem ve söylemleri üzüntüyle karşılıyoruz.”

ÇMKB’DE KARARA ŞERH

Konunun neresine el atılsa altından başka bir sorun çıkıyor. Alınan bilgilere göre, ÇMKB Yönetim Kurulu üyesi 5 kişiden ikisi olan Günal Deveci ve Recai Özdemir, 1,5 TL/da. kararına şerh koydu. Süleymanpaşa Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı ile ilgili fikirlerine başvurduğumuz Deveci ve Özdemir’in açıklamaları önümüzdeki hafta Posta Trakya’da yer alacak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —