Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ÇMKB ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR?

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da siyaset ve bürokrasi arasında son günlerde yaşanan tartışmalar gündeme bomba gibi düştü. Ancak işin aslını sadece Olay Aktif yazdı.

GÜNDEM 19.03.2015 12:57:06 0
ÇMKB ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR?

Süleymanpaşa Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı Tekirdağ’da bürokrasi ve siyaseti karşı karşıya getirdi.

ÇMKB ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR?

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da siyaset ve bürokrasi arasında son günlerde yaşanan tartışmalar gündeme bomba gibi düştü. Yerel gazeteler ve internet siteleri, AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’le Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu arasında yaşanan tartışmayı ve kaymakamın istifasını vererek tayinini istemesini günlerce haberlerine konu etti. Ancak hiçbir medya organı bu iki ismin neden tartıştığını detaylarıyla yazmadı. Süleymanpaşa’da siyaset ve bürokrasiyi karşı karşıya getiren tartışmanın nedenleri bütün detaylarıyla bu hafta ve ilerleyen haftalarda Olay Aktif Gazetesi’nde olacak.

Söz konusu tartışmanın çıkış sebebinin Nisan 2014’te kurulan, Kaymakamlığa bağlı Süleymanpaşa Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı (ÇMKB) olduğu biliniyordu. Ancak olayın iç yüzü hakkında hiç kimse bilgi sahibi değildi.

YÜKSEL’E YARGISIZ İNFAZ YAPILDI

Kamuoyuna “siyasetin bürokrasiye baskısı” şeklinde lanse edilen ve Ak Parti İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in Süleymanpaşa Kaymakamına baskı yaptığı imajı yaratılan tartışmanın iç yüzünde çiftçilikle uğraşan Süleymanpaşalıların ÇMKB tarafından gasp edilmek istenen haklarının korunması olduğu nedense bütün gözlerden kaçtı. İlçe Başkanı Yüksel’i siyasi gücünü kullanarak bürokrasiyi vesayet altına almaya çalışmakla itham eden çevreler, Kaymakam Kıcıroğlu’nun açıklamalarını fırsat bilerek Yüksel’e saldırıya geçmişti. Ancak Yüksel’in mücadelesinin altında haksız yere icraya verilen ve hakları gasp edilmek istenen çiftçilerin haklarını koruma çabası yattığı ortaya çıktı.

ÇMKB NE YAPTI?

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında kurulan Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan yaklaşık 5500 çiftçiden, sahip oldukları tarlalar için dekar başına 1,5 TL ücret belirleyerek bu ücretleri tahsil etti. Kurul, başlangıçta 2 TL olarak belirlediği fiyatı kooperatifler, ilgili odalar, muhtarlar, STK’lar ve Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in “1 TL’ye çekin” baskıları sonucu “orta yolu” bularak 1,5 TL’ye çekmişti. Ücretler toplanırken 2014 yılı için bir hizmet verilmeyeceği, bu paraların 2015 bütçesinin oluşturulması için kullanılacağı duyurulmuştu. Buraya kadar herhangi bir sıkıntı yok gibi görünürken, ÇMKB, 2015 yılı için de çiftçilerden dekar başına 1,5 TL toplanacağını ilan etti. 2014 yılı içinde hiçbir hizmet üretilmemesine rağmen toplanan ve kurulun kasasında bulunan paralar adeta görmezden gelinerek 2015 yılı faaliyetleri için yeniden ücret istenmesine başta çiftçiler olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu itiraz etti. Çorlu ÇMKB’nin uygulaması örnek gösterilerek, 2015 yılı için ücret talep edilmemesi ya da miktarın dekar başına 50-75 kuruş gibi cüzi bir ücrete çekilmesi teklif edildi. Ancak kurul kararından geri adım atmadı.

SKANDALLAR ZİNCİRİ

Çiftçilerden bazıları yapılmayan hizmetin bedelini tahsil etmek isteyen kurula ödeme yapmayı reddedince adeta büyük bir skandal yaşandı. Kurulun ödeme yapmayan çiftçilerden alacaklarını maliye ve hazine üzerinden yapması gerekiyordu. Böylece herhangi bir alım satım işleminde bu alacaklar çiftçilerden hazine yoluyla tahsil edilecekti. Ancak ÇMKB, bu bedeli adi alacak sınıfına sokarak 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu’na aykırı hareket etti. Ödeme yapmayan çiftçiler ÇMKB tarafından icraya verildi. Bu ortaya çıkan skandalların sadece başlangıcıydı.

İcraya verilen çiftçilerin dosyalarının takibi için ÇMKB Koruma Müdürü Nevzat Özgel’in oğlu Avukat Aykut Özgel’e yetki verildiği öğrenildi. ÇMKB, vermediği koruma hizmetinin bedelini talep etmekle kalmıyor, bu haksız talebe itiraz eden çiftçilerden haciz yoluyla alacaklarını tahsil etmeye çalışıyordu.

Konu Süleymanpaşa Kaymakamı Kıcıroğlu’na iletilmesine rağmen somut bir adım atılmaması üzerine çiftçiler ve çiftçi temsilcileri ile köy muhtarlarının Ak Parti İl ve İlçe Başkanlıklarına giderek sözlü ve yazılı olarak skandal boyutuna gelen durumu aktardıkları öğrenildi. Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in Kaymakam Kamil Kıcıroğlu ile tartışmasının ardında yatan sebebin, ÇMKB tarafından mağdur edilen çiftçilerle ilgili olarak somut adımların atılmaması olduğu ifade edildi.

1 MİLYON LİRALIK BÜTÇE

Süleymanpaşa İlçesi sınırları içinde 620 bin dekar tarım arazisi bulunuyor. Dekar başına alınan 1,5 TL üzerinden kabaca bir hesapla kasasında 1 milyon TL bulunduğu tahmin edilen ÇMKB’nin koruma hizmeti için 25 kişi istihdam ettiği ancak bu personel için hiçbir araç tahsisi yapılmadığı öğrenildi. 25 personelin yaya olarak hizmet vereceği belirtilirken eski statüye göre 55 köy ve 4 beldede hizmet verecek olan koruma görevlilerinin bu hizmeti nasıl yerine getireceği merak konusu oldu. Ayrıca yaya olarak hizmet verecek görevlilerin vaat edilen koruma hizmetini veremeyeceğini düşünen yüzlerce çiftçinin sistemden çıkmak için başvuruda bulunduğu ifade edildi. Süleymanpaşa Kaymakamlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bir açıklamada, 206 çiftçinin bu kapsamdaki başvurusunun kabul edildiği belirtildi.

Öte yandan brüt 2 bin TL maaş üzerinden yapılacak hesaplama ile 25 personelin yıllık maliyetinin 600 bin TL olduğu, kırtasiye ve diğer masrafların da hesaba katılmasına rağmen 1 Milyon TL’lik bütçenin fazlasıyla yettiği ortaya çıkıyor. 2014 yılında hiçbir harcama kalemi gerçekleşmemesine rağmen ÇMKB’nin 2015 yılı için de aynı bedeli (1,5 TL/da.) talep etmesine anlam verilemiyor.

HAYRABOLU VE ÇORLU ÖRNEKLERİ

Uzun yıllar Tekirdağ Ziraat Odası Başkanlığı yapmış, halen Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı görevini yürüten Şerif Baykut’un yaptığı açıklamaya göre Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı, 2015 yılı için verilen bir hizmet olmadığından 2015 yılı için ücret talep etmedi. Diğer yandan Hayrabolu ÇMK Başkanı Bülent Can’ın, ilçeyi iki bölgeye ayırdığını, 2 araç ve dört personelle hızlı bir şekilde köylere hizmet götürdüğünü açıklayan Baykut, bu iki sistemden birinin örnek alınabileceğini ifade etti. Murakabe heyetinin inceleme yaptığını ve 2014 yılında verilen bir hizmet olmadığının saptandığını belirten Baykut, hizmet olmamasına rağmen ücret toplanmasını ve çiftçilerin icraya verilmesini eleştirdi.

AKÇAY’DAN KAYMAKAMA SERZENİŞ

AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel’in adının karıştırıldığı tartışma haberleriyle ilgili olarak Tekirdağ Ak Parti İl Başkanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Kaymakam Kıcıroğlu’nun Yüksel’le yaşadığı fikir ayrılığını basın önünde dillendirmesi eleştirildi. İl Başkanlığı imzası ile yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler AK Parti olarak siyaseti milletimizin menfaatleri doğrultusunda, hizmet odaklı yaptık ve yapıyoruz. Söz konusu haberlerde çiftçilerimiz tarafından teşkilatlarımıza iletilen, çiftçi koruma malları ile ilgili sıkıntıları ve çiftçi koruma malları birliğinin 2014 yılında vermediği hizmet bedelinin çiftçilerimizden icra yoluyla tahsiline gidilmesi hususunun çözümü noktasında ilgili ve yetkili birimlere fikir ve düşüncelerimizi ilettik. Sorunun çözümü ile ilgili Sn. Kaymakamımızın, İlçe Başkanıyla fikir birliğine varamamış olmaları kamuoyuna yanlış aksettirilmek suretiyle polemik konusu yapılmıştır. Siyasi parti yöneticileri gördükleri olumsuzlukları düzeltilmesi için çözüm üretme noktasında fikir beyanında bulunabilir. Kamu hizmeti ifa eden Sn. Kaymakamın bahse konu haberlerdeki ifadelerini basın yoluyla dile getirmesini anlamsız ve yersiz buluyoruz. Seçim arefesinde bulunduğumuz bu günlerde siyaset kurumunun, siyasetçiyi ve dolayısıyla partimizi yıpratmaya yönelik bu tip eylem ve söylemleri üzüntüyle karşılıyoruz.”

ÇMKB’DE KARARA ŞERH

Konunun neresine el atılsa altından başka bir sorun çıkıyor. Alınan bilgilere göre, ÇMKB Yönetim Kurulu üyesi 5 kişiden ikisi olan Günal Deveci ve Recai Özdemir, 1,5 TL/da. kararına şerh koydu. Süleymanpaşa Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı ile ilgili fikirlerine başvurduğumuz Deveci ve Özdemir’in açıklamaları önümüzdeki hafta Posta Trakya’da yer alacak.

 


Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16