Haberimizde geçen “görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak” gibi ciddi iddialara cevap veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda iddiaların büyük kısmına açıklık getirilmezken, verilen cevapların da kamuoyunu aydınlatmak konusunda yetersiz kaldığı görüldü.
Geçtiğimiz günlerde Posta Gazetesi’nde yayınlanan “Bakan Şahin’e Açık Mektup” başlıklı haberimize cevaben Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nden bir bilgilendirme yazısı gönderildi.
Haberimizde geçen “görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak” gibi ciddi iddialara cevap veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda iddiaların büyük kısmına açıklık getirilmezken, verilen cevapların da kamuoyunu aydınlatmak konusunda yetersiz kaldığı görüldü.
Haberde adı geçen Osman Garip, Zeynep Çetin, Ömer İngeç gibi engellilerin durumlarıyla ilgili yapılan açıklamalar, kaçamak ve yetersiz ifadeler içeriyor.
Araştırmalarımız neticesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden gönderilen yazıda bahsi geçen isimlerin kendilerine ulaşmış başvurularının bulunmadığı şeklindeki beyanların gerçeği yansıtmadığı bilgisine ulaştık. İşte İl Müdürlüğü’nün “bizde başvurusu yok,” dediği isimler ve o isimler hakkında bizim ulaştığımız gerçekler:
OSMAN GARİP: İl Müdürlüğü’nden bize gönderilen bilgi notunda; Osman Garip isimli engellinin %80 zihinsel engelli olduğu ve Barbaros Özel Bakım Merkezi’nde (ÖBM) zihinsel engelli kontenjanı olmadığı, Tekirdağ’da da başka zihinsel-ruhsal özel bakım merkezinin bulunmadığı için yerleştirilmesinin yapılamayıp engelliye ait dosyanın ilgili İl Müdürlüğü’ne iade edildiği belirtiliyor. Ancak araştırmalarımız neticesinde, Müdürlük bünyesinde Barbaros ÖBM dışında biri Çorlu’da diğeri Kumbağ’da olmak üzere iki özel bakım merkezi daha bulunduğu ortaya çıktı. Üstelik bu iki özel bakım merkezinin de zihinsel engelli kontenjanlarının bulunduğu öğrenildi. Haberimize istinaden gönderilmiş olan yazıda zihinsel-ruhsal kontenjanı olan özel bir bakım merkezi olmadığı için yerleştirilmediğinin belirtilmesi, engellinin keyfi olarak yerleştirilmediği ve görevi ihmal suçunun işlendiği şüphesini doğuruyor. Müdürlüğe bağlı olarak çalışan ve zihinsel-ruhsal engelli kontenjanı olan Bayıroğlu ve Kumbağ Özel Bakım Merkezleri bulunmasına rağmen İl Müdürlüğü’nün Osman Garip’in bu iki merkezden birine yerleştirilmemesinin gerekçesi nedir? Dahası, bu iki ÖBM’nin isimlerinin dahi zikredilmemesinin özel bir sebebi var mıdır?
ZEYNEP ÇETİN: Bilgi notunda Zeynep Çetin hakkında kendilerine ulaşan bir dilekçe bulunmadığı ifade ediliyor. Ancak Çetin’in vasisi Mümin Çetin tarafından Edirne İl Müdürlüğü’ne Kumbağ ÖBM’ye yerleştirmesinin yapılması için 12 Haziran tarihinde yazılı olarak başvuruda bulunulduğu ve başvurunun üzerinden iki ay geçmesine rağmen hala cevap verilmediği öğrenildi. Söz konusu dosyanın Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde bulunmadığının nasıl olup da dile getirilebildiği merak konusu olurken, bu ve benzer olaylar, Müdürlük’te yerleştirmelerin keyfi olarak yapıldığı ya da engellendiği, istenen dosyaların da görmezden gelinebildiği iddialarını güçlendiriyor. Aksi durumda dosyaların içeride kaybolması ihtimalinin doğacağı, bunun da görevi ihmal anlamına geleceği ifade ediliyor.
ÖMER İNGEÇ: Ömer İngeç isimli engelli hakkındaki iddialara da kendilerine böyle bir başvuruda bulunulmadığı şeklinde cevap veren Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, kamuoyu önünde güvenilirliğini zedelemeye devam ediyor. Araştırmamız sonucunda ulaştığımız belgeler arasında Ömer İngeç’in vasisi olan Ail İngeç’in İstanbul İl Müdürlüğü’ne 15 Haziran’da yaptığı yazılı başvurunun
dilekçesi de var. Yine yaklaşık aydır cevap dahi verilmeyen dosyanın akıbetinin ne olduğu Tekirdağ İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıdan anlaşılamamakla birlikte Ömer İngeç hakkında bir başvurunun bulunmadığının iddia edilmesi, kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor.
SERKAN YOSUL: İl Müdürlüğü’nün tarafımıza gönderdiği yazıda Serkan Yosul isimli ve haberimizde geniş yer verdiğimiz engelli ile ilgili olarak vasilik kararının beklendiği belirtiliyor. Ancak olayın basına yansımasından iki gün sonra Serkan Yosul hakkında “Acil Valilik Oluru” ile Bayıroğlu ÖBM’ne yerleştirmesinin yapıldığı öğrenildi. Uzun süre vasi kararının beklendiği gerekçesi ile bekletilen Yosul’un, haberin basında yer almasından hemen sonra yerleştirilmesi, “madem yerleştirilebiliyordu, hasta bunca zaman neden mağdur edildi?” sorusunu akıllara getirdi.
OSMAN ÖZÇELİKLER: Gazetemize gönderilen yazıda; daha önce hem Posta Gazetesi’nde hem Olay Aktif Gazetesi’nde yer verdiğimiz ve Tekirdağ İl Müdürlüğü’nün ihmali sonucu zamanında yerleştirmesi yapılmadığı ve trafik kazasında hayatını kaybettiği iddia edilen Osman Özçelikler hakkında ise hiçbir açıklamaya yer verilmemesi, iddiaların doğruluğunu güçlendirir bir görüntü çiziyor. Bu tutum, olayın Müdürlük tarafından üstünün örtülmeye çalışıldığı iddialarına sebep oluyor.
Konuyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Kesin bilgi ve kanıtlara ulaştığımızda bunları da siz okuyucularımızla paylaşacağız.