Tarih: 21.07.2017 12:34

YERLİ ISLAH VE BÜYÜK BAŞARI

Facebook Twitter Linked-in

Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı  İlhami Özcan AYGUN;

 “Trakya Tarım firması 1995 yılında %100 yerli sermaye ile kuruldu, 2004 yılında ise 'ÖZEL ARAŞTIRMACI KURULUŞ' ünvanı alarak, AR-GE çalışmalarına başlayan firmamız, 2004 yılından itibaren çalışmalarına hızla devam ederek, yeni çeşitler geliştirmeye devam ediyor. Tohumculuk alanında Türkiye´nin dört bir yanına öncülük eden, aynı zamanda yurt dışına ihracat yapmaktadır.

Tohum üretimiyle birlikte Tohum ıslahı üzerine de uzmanlaştıklarını ve her ihtiyaca ve coğrafyaya yönelik tohum ıslah çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.  Uzun yıllardır kaliteli ve verimli tohum ihtiyacını ithalat yoluyla sağlayan Türkiye´de tohum geliştirme ve üretim faaliyetleri hız kazandı. Araştırma ve geliştirmeye yapılan büyük yatırımlar son dönemde önemli ölçüde artarak tohum sektöründe dışa bağımlılığın azalmasında başı çekmeye başladı.

Tohum üretiminde Türkiye´nin önde gelen firmalarından biri olan Trakya Tarım, özellikle yerli ıslah ile elde ettikleri tohumlar ile adeta devrim yarattı. Yurtdışından ithal edilen tohumlardan kuraklığa dayanıklı, hastalıklara dayanıklı,verim ve kalite olarak daha üstün olarak ve tamamen yerli sermaye ile üretilen çeşitler, bir anda üreticilerin ve sanayicilerin dikkatini çekmeyi başardı. En son teknolojiyle tohumlarımızı üretiyoruz, ve bugün Türkiye´de dünya devleri arasında yer alıyoruz.

 

/resimler/2017-7/21/1235285795396.jpg

 

  “ISLAH, UZUN, ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR SÜREÇTİR” 

Trakya Tarım ve Vet. Tic. Ltd. Şti´de AR-GE Müdürü Samet DUĞAN, ‘´Islah, uzun, zor ve meşakkatli bir süreci olan yoldur. Biz, bu yola çıkmış bulunmaktayız ve görevimizi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda artan kuraklık, önemli bir risk faktörüdür. Aynı zamanda hastalıklar bitkilere büyük zararlar vermektedir. Bu sebepten ıslah çalışmalarda Kuraklık ve hastalıklara dayanıklılık  konusunda ağırlık vererek, kuraklığa, hastalıklara dayanıklı, verimi ve kalitesi yüksek çeşitler ıslah ederek, Türk çiftçisinin, hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Tekirdağ merkezli AR-GE çalışmalarında Melezlemeler yaparak, hastalıklara dayanıklı, kuraklığa dayanıklı verim ve kalitesi yüksek çeşitlerin ıslah edilmektedir. İlk etapta melezleme yapılıyor. Tabi bu çalışmalar 10-12 yıllık bir süreci alıyor. Fakat biz deneyimli ekibimizle, bu ıslah çemberini oluşturduğumuz için, her yıl yeni çeşit çıkarabilecek kapasiteye sahip bulunmaktayız.

2004 yılından beri 10 adet Ekmeklik buğday, 3 adet Makarnalık buğday, 3 adet Arpa, 1 adet Tritikale, 1 adet Yulaf  ve 1 adet Adi fiğ olmak üzere 19 çeşit geliştirip tescil aldık ve bunları Türk çiftçisinin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Özellikle 2012 yılında tescil edilen RUMELİ  Ekmeklik buğday çeşidimiz yüksek verim ve kaliteye sahip, kırmızı taneli, kılçıklı, bitki boyu orta yatmaya dayanıklı, su ve gübreye karşı reaksiyonu çok iyidir. Kardeşlenme ve adaptasyonu çok yüksek, kışlık ve orta erkenci bir çeşittir. Rumeli çeşidinin verim ve kalite bakımından çiftçiler ve un sanayicileri  tarafından çok beğenildiğini ve talep edilmektedir.” diye konuştu.

 

/resimler/2017-7/21/1235562983493.jpg

 

 

  “TÜRKİYE´NİN DÖRT BİR YANINA AR-GE ÇALIŞMALARI”    


            Firmanın yerleşkesinin Tekirdağ´da olmasına rağmen, yurt dışı dahil olmak üzere Türkiye´nin bütün kesimlerine hitap ettiğini de belirten AR-GE Müdürü Samet DUĞAN, “AR-GE çalışmalarımız, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ merkezli olmak üzere, Konya, Çorum, Tokat, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerde de çalışmalarımız bulunmaktadır. Türkiye´nin tüm yörelerine uygun çeşitleri ıslah ederek, çiftçilerimizin hizmetine sunmaktayız. Buradaki arazimizde, AR-GE çalışmalarımızın haricinde çeşitlerimizin elit üretimleri de yapılmaktadır. Burada seçmiş olduğumuz başaklardan, tek başak üretimlerinden elit tohumlarımızı üretiyoruz. Çeşitlerimizin saflığını korumak açısından seleksiyonlar yaparak, çeşit safiyetlerini korumaktayız.

Firma olarak geliştirdiğimiz çeşitlerimiz, Türkiye genelinde kullanılmaktadır. Bazı çeşitler de firmaların talepleri doğrultusunda, mesela örnek verecek olursak, ETİ firması SEBAT yulaf çeşidimizi bisküvi yapımında kullanmaktadır. İtalyan devi Barilla firması ile Makarnalık buğdaylarımız ile ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır.

 Aynı zamanda Türkiye´de Tohumculuk alanında faaliyet gösteren 30 dan fazla  tohum firmasına, Trakya Birliğe, Pancar kooperatiflerine ve Tarım Kredi Bölge Birliklerine çeşitlerimizi Royalty karşılığında üretim haklarını devretmiş bulunmaktayız. Böylece diğer tohum firmalarında tohum ihtiyacını karşılıyoruz. Bu çalışmalar ile Türkiye´de tüm çiftçilerimize tohumlarımızı ulaştırmış oluyoruz.

Yurt dışına da sevkiyatlarımız var. Yıllara göre; Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Sudan ve Bulgaristan gibi ülkelere de sevkiyatımız bulunmaktadır.

Çiftçilerimiz geliştirmiş olduğumuz yeni çeşitlerin üretimini yaptığı taktirde hem birim alandan daha yüksek verim alacaklar hem de aynı masraf ile birim alandan daha fazla gelir elde edeceklerdir.

Bu güne kadar çiftçilerimize kaliteden ödün vermeden hastalıklara dayanıklı, kalitesi yüksek ve verimli çeşitler geliştirmek ve çiftçilerimizin birim alanda aynı masrafla daha fazla ürün almaları ve daha fazla gelir elde etmeleri için çalışmalarımızı sürdürdük. Bundan sonraki yıllarda da en verimli ve en kaliteli çeşitleri geliştirmeye devam edeceğiz.

 

/resimler/2017-7/21/1236261109044.jpg

 

/resimler/2017-7/21/1236435796869.jpg

 

/resimler/2017-7/21/1237535641999.jpg

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —