Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

TÜRKİYE´NİN YEREL VE MİLLİ TOHUMLARI HAYRABOLU´DAN…

Huntaş tohumculuk firması günümüzün son sistem teknolojiyle Hayrabolu´da kurduğu tesislerde Orione (arpa) Artek ve Huntaş 59 (ekmeklik buğday) Axum (baklavalık) olmak üzere dört değişik arpa, buğday çeşidiyle yerel ve milli tohumları ü

GÜNDEM 26.05.2022 10:20:45 0
TÜRKİYE´NİN YEREL VE MİLLİ TOHUMLARI HAYRABOLU´DAN…

Huntaş tohumculuk firması günümüzün son sistem teknolojiyle Hayrabolu´da kurduğu tesislerde Orione (arpa) Artek ve Huntaş 59 (ekmeklik buğday) Axum (baklavalık) olmak üzere dört değişik arpa, buğday çeşidiyle yerel ve milli tohumları üretip ülkenin değişik şehirlerine satışını gerçekleştiriyor

Huntaş Tohumculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, Hayrabolu´da Ziraat Odası ve Ticaret Sanayi Odası başkanlığı gibi iki önemli sivil toplum örgütünün başkanlığınıda yapıyor

Huntaş Tohumculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başol sektöre girdikleri ilk yıldan itibaren çiftçi müşterilerinin, Huntaş Tohumculuk tesislerinde ürettikleri buğday ve arpa tohumlarına büyük bir teveccüh gösterdiğini, ORİONE Arpa tohum çeşitlerinin ise Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından verim 1.´si olarak tescil edilmiş olup İki Sıralı Arpa Çeşidi olarak piyasada yer almasının kendilerini gururlandırdığını ifade etti

YEREL VE MİLLİ TOHUMLAR HAYRABOLU´DAN…

İHA VE SİHA ÜRETEMEYİZ AMA YERLİ VE MİLLİ TOHUM ÜRETECEK BİLGİ BİRİKİMİ, TECRÜBE VE KAPASİTEYE SAHİBİZ.

Uzun süreli Ar-Ge çalışmaları gerektiren tohum yetiştiriciliğinde ülkenin önemli markalarından birisi haline gelen Huntaş A.Ş.´nin Tohumculuk koordinatörü ve bitki ıslahçısı Ziraat Yüksek Mühendisi Zekeriya Uzun ile Posta Gazetesi Trakya sayfaları için bir röportaj gerçekleştirdik.

Uzun, buğday dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamaktadır. 2 milyardan fazla insan, tahıl ve temel gıda maddesi olarak buğdaya bağlı olarak hayatını sürdürmektedir.

Dünya nüfusundaki artış “ Gıda Güvenliğinin ” bugünkü ve gelecekteki en büyük sorunudur. Nüfus geometrik, üretim ise aritmetik artış göstermektedir.

Bunun yanında küresel iklim değişikliği, pandemi, savaş gibi üretim dışı gelişen faktörlerin etkisi ile tedarik ve üretim zincirlerinin kırılması da “ Gıda Güvenliğini” tehdit etmektedir.

Tarımsal üretimi etkileyen en önemli faktörler Toprak, Tohum, İnsan ve İklim´dir. Tarımsal üretimi etkileyen ilk üç faktörün kontrol ve ıslah edilebilir olmasına rağmen iklimi kontrol etmek ve ıslah etmek imkansızdır.

Küresel ısınmaya bağlı olarak her geçen yıl daha da artarak artan “ şiddetli kuraklılar” meydana gelmekte ve bazı bölgelerde ve ülkemizde su krizleri yaşanmaktadır. Bu durum hem gıda güvenliğini hem de gıda tedariğini tehdit etmektedir. Su krizleri meydana geldiği bölgelerde geniş etkileri olup,ekonomik ve sosyal kayıplar oluşturmaktadır.

Küresel sıcaklıkların arttığı her 1 derece için, dünya buğday rekoltesinin % 6 oranında düşebileceği tahmin edilmektedir.

Ülkemizde yıllık yağış miktarı ortalaması 643 mm civarında olmasına rağmen yağış dağılımının düzensizliğinden dolayı birçok bölgemizde su sıkıntısı ve kuraklık yaşanmaktadır.

Huntaş tohumculuk firması günümüzün son sistem teknolojiyle Hayrabolu´da kurduğu tesislerde Orione (arpa) ve Artek, Huntaş 59 (ekmeklik buğday) ve Axum (baklavalık- böreklik) olmak üzere üç değişik buğday, 1 arpa çeşidi ile üretim yapmaktadır.

Ve ayrıca 4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Ar-Ge çalışmaları ile de yerel ve milli tohum geliştirilmesi ve üretimi konusunda 1600 hat ile Marmara bölgesinin en önemli tohumluk Ar-Ge ve üretim merkezi haline gelmiştir. Şirketimiz Huntaş A.Ş. ( Hayrabolu Un San ve Tic. Anonim Şirketi ) Buğday-Arpa tohumluğu geliştirilmesi ve üretilmesi yanında orta vadede Baklagil Tohumluğu ( kışlık nohut ) ve uzun vadede ise Yağlı Bitkiler Tohumluğu geliştirme hedefi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Zamandan tasarruf etmek öncelikli hedeflerimizden biri olup, şirketmizin Ar-Ge´ye yaptığı yeni yatırımlar ile çeşit geliştirme sürecinin hızlandırılması ve iklim şartlarına daha toleranslı ve dayanıklı çeşitlerin elde edilmesi için iklim odası, soğuk ve sıcaklık test odası ile birlikte gen kaynakların daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için gerekli ısı ve nem ayarı stok odası yapılmaktadır.

Eskiden ülkemiz kapütülasyonlar yolu ile sömürülüyordu. Bugün ise küresel aktörlerce bu soygun şekil değiştirilerek royalite adı altında, ülkemizde üretilen tohumlukların büyük bir kısmından pay alarak farklı yollar ile sömürü devam ettirilmektedir.

Tarımsal üretim ve Gıda güvenliğimizle birlikte , küresel sömürü kıskacından kurtulmamızın en önemli yollarından biri de yerli ve milli tohumluk sektörümüzün derinleştirilerek sürdürülebililir bir hale getirilmesi hayati önem arzetmektedir. Bu aynı zamanda ülkemizin bağımsızlığı ve bekaası için gereklidir.

Şirketimizin ana hedefi bölgesel iklim ve toprak koşullarında;

❖ Daha yüksek verim verebilen

❖ Şiddetli hava koşullarına ( uzun kuraklık dönemi ve şiddetli yağış gibi.vb ) ,

❖ Hastalık,

❖ Biyotik ve abiyotik streslere,

❖ Zararlılara daha dayanıklı çeşitler geliştirmek

yabancı menşeili çeşitlere daha az bağımlı bir hale gelmek ve geliştirdiğimiz tohumlukları yurt dışına satışını yapabilecek bir vizyonla hareket etmektir.

UZUN, AYRICA ÜRETTİKLERİ TOHUM ÇEŞİTLERİ HAKKINDA ŞU BİLGİLERİ VERDİ.

ORİONE Arpa tohum çeşidimiz ise bizim gurur kaynağımızdır

2017 yılında Apsov Sementi tarafından İtalya´da melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen iki sıralı Arpa çeşidi olan ORİONE, 2022 yılında Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri sonucunda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından verim sıralamasında 1. olarak tescil edilmiştir.

Morfolojik Özellikleri

Başakları beyaz renkte ve iki sıralı bir arpa çeşididir. Bitki boyu 85-95 cm, sağlam ve kalın sap yapısı ile yatmaya dayanıklıdır.

Tarımsal Özellikleri

Orione; kışlık gelişme tabiatında olup soğuğa ve kurağa dayanımı iyidir. Taban ve kıraç alanların tümünde başarı ile yetiştirilebilir. Orta erkenci, kardeşlenme kapasitesi iyi ve yüksek tane verimine sahip bir çeşittir.

Ekim sıklığı m2 ´de 300-350 tohum olacak şekilde 20-22 kg/da tohumluk kullanılması tavsiye edilmektedir. Marmara Bölgesi, Orta Anadolu, Batı ve Doğu Geçit Bölgelerinin bahar yağışı alan kısımları, Sahil Bölgelerinde ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzey kesimlerinde ekilmesi tavsiye edilir.

Patalojik Özellikleri

Mildiyö, Siyah leke ve Çizgi hastalığına karşı dayanıklı, Arpa sarı cücelik virüsüne toleranslı ve Fusarium´a karşı orta toleranslı bir çeşittir.

Tane Verimi ve Kalite Özellikleri

2019 yılı 4 lokasyonda yürütülen tescil öncesi öncesi verim denemelerinde ortalama tane verimi 922 kg/da, en yüksek tane verimi 1076 kg/da ile Lüleburgaz lokasyonunda alınmıştır. Bin tane ağırlığı 48-54 g, Hektolitre ağırlığı 68-72 kg/hl arasında olup Protein oranı yüksek bir çeşittir.

Baklavalık-Böreklik Buğday Çeşidimiz AXUM;

2019 yılında Apsov Sementi tarafından İtalya´da melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen; Yüksek verimli, geniş tabanlı ve yüksek dirençli bir Baklavalık-Böreklik buğday çeşididir.

• Morfolojik Özellikleri

Başakları beyaz renkte, kılçıklı, geniş, dik ve uzun yapıya sahip bir çeşittir. Bitki boyu 85-95 cm, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır.

• Tarımsal Özellikleri

Axum; kışlık, orta-erkenci, kışa ve soğuğa dayanıklı, kuraklığa toleransı iyi, kardeşlenmesi ve harman olma yeteneği yüksek bir çeşittir. Ekim sıklığının 450-500 tohum/m2 olacak şekilde yaklaşık 20-22 kg/da tohumluk kullanılması tavsiye edilmektedir. Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim ayı içinde, Marmara Bölgesi ve Geçit Bölgelerinde Ekim ayı sonu, Kasım ayı başlarında ekimi yapılmalıdır.

• Patalojik Özellikleri

Küllemeye dayanıklı, Kahverengi pas, sarı pas ve septoria´ya karşı toleranslı, Fusarium´a karşı orta toleranslı bir çeşittir.

• Tane Verimi ve Kalite Özellikleri

Sert ve kırmızı tanelidir. 2019 yılında 4 lokasyonda yürütülen tescil öncesi tescil öncesi verim denemeleri verilerine göre ortalama tane verimi 833 kg/da en yüksek tane verimi 997 kg/da ile Lüleburgaz lokasyonun´da tartılmıştır. Stabilitesi yüksek, Bin tane ağırlığı 40-42 g, Hektolitre ağırlığı 81-85 kg/hl, Protein oranı yüksek, Alveograf enerji değeri (W) 300-360 10-4 joule ve P/L 0.5-0.6´dır.

Ekmeklik Buğday Çeşitlerimiz

Huntaş 59, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen ekmeklik buğday hattı 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından Huntaş A.Ş. adına tescil edilmiştir.

Morfolojik Özellikleri

Başakları beyaz renkte, kılçıklı, dik ve uzun yapıya sahip bir çeşittir. Bitki boyu 75-90 cm, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır.

Tarımsal Özellikleri

Huntaş 59; Alternatif yetişme tabiatına sahip, orta-erkenci, kuraklığa toleransı iyi, kardeşlenmesi ve harman olma yeteneği yüksek bir çeşittir. Ekim sıklığının 450-500 tohum/m2 olacak şekilde yaklaşık 25-27 kg/da tohumluk kullanılması tavsiye edilmektedir. Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim ayı içinde, Marmara Bölgesi ve Geçit Bölgelerinde Kasım ayı başlarında ekimi önerilmektedir.

Patalojik Özellikleri

Külleme, Kahverengi pas, Sarı pas ve Septoria´ya karşı toleranslı, Fusarium´a karşı orta toleranslı bir çeşittir.

Tane Verimi ve Kalite Özellikleri

Sert ve kırmızı tanelidir. 2021 yılında 4 lokasyonda yürütülen Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri verilerine göre ortalama tane verimi 838 kg/da en yüksek tane verimi 902 kg/da ile Edirne lokasyonun´da tartılmıştır. Stabilitesi yüksek, Bin tane ağırlığı 45-50 g, Hektolitre ağırlığı 82-85 kg/hl, Protein oranı yüksek, Alveograf enerji değeri (W) 351-464 10-4 joule´dür.

ARTEK

Ekmeklik Buğday Çeşidi

Artek, Apsov Sementi tarafından İtalya´da melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen ekmeklik buğday hattı 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından Huntaş A.Ş. adına tescil edilmiştir.

Morfolojik Özellikleri

Başakları beyaz renkte, kılçıklı, dik ve uzun yapıya sahip bir çeşittir. Bitki boyu 75-90 cm, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır.

Tarımsal Özellikleri

ARTEK; kışlık, orta-geççi, kışa ve soğuğa dayanıklı, kuraklığa toleransı iyi, kardeşlenmesi ve harman olma yeteneği çok yüksek bir çeşittir. Ekim sıklığının 450-500 tohum/m2 olacak şekilde yaklaşık 22-24 kg/da tohumluk kullanılması tavsiye edilmektedir. Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim ayı içinde, Marmara Bölgesi ve Geçit Bölgelerinde Kasım ayı başlarında ekimi önerilmektedir.

Patalojik Özellikleri

Külleme, Kahverengi pas, Sarı pas, Septoria ve Fusarium´a karşı toleranslı bir çeşittir.

Tane Verimi ve Kalite Özellikleri

Sert ve kırmızı taneli olan Artek, 2021 yılında 4 lokasyonda yürütülen Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri verilerine göre ortalama tane verimi 1017,5 kg/da en yüksek tane verimi 1136,8 kg/da ile Edirne lokasyonun´da tartılmıştır. Stabilitesi yüksek, Bin tane ağırlığı 42-45 g, Hektolitre ağırlığı 79-82 kg/hl, Protein oranı yüksek, Alveograf enerji değeri (W) 348-441 10-4 joule´dür

 /resimler/2022-5/26/1023008854734.jpg/resimler/2022-5/26/1023137029654.jpg/resimler/2022-5/26/1023249818352.jpg


Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16