Tarih: 14.05.2016 16:49

TERMİK SANTRALE KARŞI TEK VÜCUT

Facebook Twitter Linked-in

TERMİK SANTRALE KARŞI TEK VÜCUT

Marmara Ereğlisi’nde yapılmak istenen kömüre dayalı termik santrale itiraz eden ilçe halkı, bir kez daha meydanlardaydı. Marmara Ereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği’nin başı çektiği, Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin destek verdiği ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan Çevre Platformu, ilçe halkının yoğun katılımıyla termik santrali protesto etmek için yeni belediye binası önünde toplandı. Yapılan konuşmalar, sık sık sloganlarla kesilirken, protestocular davul-zurna ve halaylar eşliğinde ilçelerine sahip çıktılar.

Geçtiğimiz günlerde Çevre Platformu, termik santralin yapılmaması için itirazda bulunmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itiraz yerinde bulunarak ilçeye bilirkişi heyeti gönderilmişti. 6 Mayıs Cuma günü heyetin ilçede keşif ve incelemelerde bulunduğu sırada gerçekleştirilen, “Marmara Ereğlisi’nde Termik Santral İstemiyoruz,” eylemine yüzlerce kişi katıldı. Sadece Marmara Ereğlisi’nde duyurusu yapılan etkinliğe, ilçe halkının dışında Ergene ve Çorlu gibi çevre ilçelerden de büyük katılımın olması sevinç yarattı. Kalabalık katılım, “Trakya halkı, toprağına, suyuna, havasına sahip çıkıyor” yorumlarına neden oldu.

/resimler/2016-5/14/165253720.jpg

         Dernek Başkanı Olgaç, Ereğli`de neden santral istemediklerini net mesajlarla anlattı.

“YARGIYA GÜVENİYORUZ”

Marmara Ereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atilla Olgaç, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmasında, kömüre dayalı termik santralin ilçeye vereceği zararları hatırlatarak, önemli bilgiler verdi. Olgaç, “İlçemize çok sayıda termik santral yapılmasının planlandığını görmekteyiz. Alınan kararlarla ilgili yargı tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen santral yapımına izin verilen yeni planlar yapılmıştır. Daha önce bu girişimleri engelledik, halkımıza zehirli hava solutmadık. Yargıya her zaman olduğu gibi bugün de güveniyoruz,” diye konuştu.

“2 MİLYON KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Termik santrallerin zararları ve tehlikeleri hakkında bilgiler veren Olgaç, “Yapılmak istenen bu santraller, 80 km’lik alana olumsuz etki edecek. Silivri, Süleymanpaşa, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Çerkezköy, Muratlı ve Ergene’yi kapsayan yaklaşık 2 milyon nüfus ve 2 milyon dönümden fazla tarım arazisi ile bölgenin içme suyunu sağlayan 127 milyon metreküp gölet zarar görecek. Kış aylarında etki alanı Saray, Lüleburgaz ve Vize ilçelerine kadar uzanacaktır,” dedi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

“Yaşamımızı kültürel, doğal, tarihi ve sosyal tüm varlıklarımızla savunacağız,” açıklamasında bulunan Dernek Başkanı Olgaç, “Termik santral planları yapanlar sorularımıza cevap vermelidir,” diyerek kafaları kurcalayan konuları sıraladı.

1-      Termik santrallerden havaya karışan partiküllerin ve baca gazının bölgede ana geçim kaynağı olan tarım ürünleri üzerindeki etkisi ne olacaktır? Bu ürünlerin insan sağlığına etkisi ne olacaktır?

2-      Kurulmak istenen kömürlü termik santral, ilçeye içme suyu sağlayan Türkmenli Göleti’ne 3-4 km mesafededir. Yapımı planlanan Seymen Barajı, tarım alanlarının sulama ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Yaz aylarında yazlıkçıların akınına uğrayan ilçemizin içme suyu ihtiyacı da artmaktadır. Yağmurlarla birlikte havadaki partiküller yer altı ve yerüstü sularına karışacaktır. Peki, bu suların kullanılmasının insan, çevre ve diğer canlılar üzerindeki etkisi ne olacaktır?

3-      İlçemiz hem tarihi hem de turistik açıdan değerli bir bölgedir. Santralin kurulması öngörülen alanın hemen yakınında tescilli tarihi şaraphane ve Tümülüsler bulunuyor. İlçemiz yazın da yazlıkçıların akınına uğramakta, yaz nüfusumuz 300 bini bulmaktadır. Kaldı ki Marmara Ereğlisi, bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli planlarda da tarihi ve turistik olarak geliştirilmesi teşvik edilen bir ilçedir. Bu durumda termik santral, ilçemizin tarihi ve turistik yapısını nasıl etkileyecektir?

4-      Etki alanında 2 milyona yakın nüfusa doğrudan etki edecek olan bu projede Sağlık Etki Değerlendirmesi yapılmamıştır. Bölgede yaşayan bu nüfus bu durumdan nasıl etkilenecektir?

5-      2013 yılında Bakanlık tarafından onaylanan çevre düzeni planlarının Marmara Ereğlisi’nde kömüre dayalı termik santral yapımına izin veren maddelerinin iptali için Danıştay’a açılan davada ilgili maddeler için yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Dava nedeniyle Danıştay bilirkişisi tarafından son derece kapsamlı bir rapor hazırlanmış ve ilçede neden kömüre dayalı santral yapılamayacağı açıklanmıştır. Bu kararlara rağmen Bakanlık, 1/100.000’lik Ergene Havzası ve 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli çevre düzeni planlarını revize ederek yeniden kömürlü santral yapımının önünü açmıştır. Bu değişikliklere karşı da hem İdare Mahkemesi’ne hem de Danıştay’a yürütmeyi durdurma davası açtık. Bölgedeki planlarda kömüre dayalı santral için izin verilip verilmeyeceği dahi netlik kazanmamışken Bakanlık tarafından termik santral izni verilmesi ne anlama gelmektedir? Bu acelenin nedeni nedir?

Olgaç, konuşmasını, “Havamızı, suyumuzu, toprağımızı Çok uluslu şirketlerin ve yerli ortaklarının kâr ve tüketim hırslarına teslim etmeyeceğiz. Anayasa’nın 56’ncı maddesi gereği yaşama hakkımızı ve yaşam alanımız Trakya’yı sonuna kadar savunacağız,” sözleriyle tamamladı. Olgaç’ın konuşması sık sık alkışlar ve sloganlarla kesildi.

/resimler/2016-5/14/165356720.jpg

 

        Marmara Ereğlisi Belediye Başkanvekili Erol Yılmaz, belediye olarak ilçeye sahip çıkmaya devam edeceklerini dile getirdi.

 

B.VEKİLİ YILMAZ: “HİÇBİR YATIRIM İNSAN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİL”

Olgaç’ın ardından kürsüye gelen Belediye Başkanvekili Erol Yılmaz, ilçede yapılmak istenen termik santralde yakıt olarak kömür kullanılacağını ifade ederek, “Malkara dışında bu çevrede kömür rezervi bulunmuyor. O halde burada kömürlü santral yapmanın mantığı nedir? Elbette ülkemizin enerji açığı bulunmaktadır. Elbette sanayiye de ihtiyacımız vardır. Hem üretim hem istihdam anlamında bu yatırımlar yapılmalıdır. Ancak bunların hiçbiri insan sağlığından daha değerli ve önemli olamaz. Öte yandan, bu santralde kömür değil petrokok adı verilen petrol atığı kullanılmasından endişe etmekteyiz. Petrokok, petrol işlendikten sonra geriye kalan katı atıktır. Yandığında çevreye son derece zehirli, kanserojen etkisi yüksek gazlar açığa çıkar. Petrokok Avrupa’nın tamamında yasaklanmıştır. Avrupa ülkeleri bu atığı üzerine para vererek az gelişmiş ülkelere göndermektedir. Burada da bu atığın yakıt olarak kullanılacak olmasından endişe ediyoruz,” açıklamasında bulundu.

BELEDİYE BAŞKANI UYAN KATILAMADI

Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, ülkenin siyasi gündeminde meydana gelen ani değişimler sebebiyle acil bir çağrıyla CHP Genel Merkezi’ne gitmek zorunda kaldığı için etkinliğe katılamadı. Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, Uyan’ın mesajını ileterek, “Sayın Belediye Başkanımız burada olacaklardı. Ancak dün acil bir çağrıyla Ankara’ya gitmek zorunda kaldı. Ama gönlünün burada sizlerle olduğunu ifade etmemi istedi. Biz Marmara Ereğlisi Belediyesi olarak, sizin oylarınızla bu makama seçilmiş kişiler olarak ilçemizin geleceğini, insanlarımızın sağlığını korumakla yükümlüyüz. Bu sorumluluğumuzu her ne pahasına olursa olsun yerine getireceğiz,” diye konuştu.

Son olarak kürsüye gelen Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Cemal Polat da Trakya’da enerji bahanesiyle yapılmak istenen santrallerin nadir bulunan değerli tarım arazileriyle birlikte Trakya’yı yok edeceğinin altını çizerek, “Sadece Ereğli’deki değil Trakya’nın neresinde yaşarsa yaşasın her vatandaşımızın bu santrallere karşı çıkması gerekmektedir,” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, alanda toplanan yüzlerce çevre gönüllüsü davul-zurnalar eşliğinde halay çekerek ve sloganlar atarak ilçede yapılmak istenen termik santrali protesto etti.

 

/resimler/2016-5/14/165427252.jpg

 

/resimler/2016-5/14/165451892.jpg

/resimler/2016-5/14/165522049.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —