Tekirdağ Kadın Kolları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Tekirdağ kent konseyi toplantı salonunda ‘Tarih boyunca Türk Kadınının İtibar Mücadelesi´ konulu konferans düzenledi.
Tekirdağ Kadın Kolları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Tekirdağ kent konseyi toplantı salonunda ‘Tarih boyunca Türk Kadınının İtibar Mücadelesi´ konulu konferans düzenledi.
Düzenlenen konferansa CHP Tekirdağ Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, Yardımcı Doçent Doktor Süleyman Özmen, CHP il ve ilçe Kadın Kolları üyeleri ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını CHP Tekirdağ İl Kadın Kolları Başkanı Nurten yontar gerçekleştirdi.
Yontar konuşmasında kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için verilen mücadelenin 8 Mart 1857 yılında başladığını belirterek konuşmasına devam etti. ‘´ Kadınların haklarının kazanılması, iyileştirilmesi, vahşi kapitalist sömürüye baş kaldırmak ve dünya barışına konulması için 1975 yılında itibaren her yıl 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlandı. 8 Mart kadının mücadele, özgürleşme, dayanışma, örgütlenme ve eşit yaşam hakkı içim mücadele günlerinin simgesidir.´´
‘´Kadın Toplumun İçinde İse O Toplum Medenidir´´
Ülkemizde yaşayan kadınların durumu biraz farklıdır. Önemli bir kısmına göre kadın olmak ayrımcılıkla, şiddetle, acı ile, taciz ile, tecavüz ile ve ölüm ile iç içe yaşamak demektir. Türkiye de birçok yerde kadına şiddet hala meşru görülüyor. Mustafa Kemal Atatürk ‘Milletimiz güçlü bir millet olmaya hazmetmiştir. Bunun gereklerinden biride kadınlarımızın her konuda yükselmesini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir´ demiştir. Atatürk Türk kadınına gereken değeri vermiş ve kadınların medeni ve siyasi seçme ve seçilme hakkının tanınması gibi önemli haklara kavuşmasını sağlamıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşu ile Türk kadını kabuğunu kırarak hayatın her alanında önemli roller üstlenmiş ülkemizin kalkınmasına ve demokrasinin güçlenmesine önemli katkılar da bulunmuştur. Kadın toplumun içinde ise o toplum medenidir, kadın toplumun içinde ise o toplum üretkendir. Kadınlar artık istismar edildiklerinin, kendi kişiliklerinin ve emeklerinin farkına varmalıdır. Şimdiye kadar edindikleri kazanımlarını yitirmemeleri gerektiğinin bilincine varmalılar. Kadınlar sadece çiçek verilip sevindirilen değil, hayatın her alanında mücadeleci kadın olmak zorundadır. Mücadeleci Kadınlarımızın 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü Kutluyorum.´´dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Yardımcı Doçent Doktor Süleyman Özmen Tarih boyunca Türk kadının tarihin her alanında önemli işlere imza attığına değinen Özmen konuşmasına şu sözlerle devam etti. ‘´Atatürk sosyal ve siyasal hayatta Türk kadınına yer vermiştir. Çarşaf içinde peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadını artık geçmişte kalmıştır. Hiçbir Türk dilinde cinsiyet ayrımı yoktur. Türk kültüründe cinsiyetler arası ayrımcılık bulunmamaktadır.´´ ifadelerini kaydetti.
‘´Kadın Cahil Kalırsa İnsan Cahil Kalır´´
Tarih boyunca kadının yaşadığı zorluklara dikkat çeken Özmen´´ Kadınlar olmadan yeryüzü olmaz. Kadınlar el üstünde tutulması gereken yeryüzüne inmiş meleklerdir. Kadın cahil kalırsa insan cahil kalır kadının cahil kalmaması lazım ama kim kadının cahil kalmasını ister? İnsanın cahil kalmasını isteyen kaostan beslenen kişiler kadının cahil kalmasını ister. İnsan cahil kalmasın diye kadın aydın kalmalıdır.´´ diyerek sözlerini sonlandırdı.
8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için düzenlenen konferansta Konuşmacı Yrd. Doç.Dr Süleyman Özmen´in tarih boyunca kadının mücadelesini anlatan slayt gösterileri izletildi.
Tarih Boyunca Türk Kadınının İtibar Mücadelesi konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd.Doç.Dr Süleyman Özmen´e Plaket ve Çiçek takdimi ile program son buldu.