Tarih: 14.02.2018 17:59

OKUR-YAZARLIK SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen Okur-Yazarlık Seferberliği tanıtım toplantısı Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan Başkanlığında Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün toplantı salonunda gerçekleşti.

Tanıtım toplantısında Tekirdağ da okur-yazarlık oranına dikkat çeken Vali Mehmet Ceylan okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 14 bin 600 civarında diyerek konuşmasını sürdürdü. ‘´ Okuma yazma bilmeyen bireylerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. 2 bin 775´ini erkekler, 11 bin 829´unu bayanlar oluşturuyor. Bizim bu konuda çok hassas olmamız gerekiyor. Bu alandaki çalışmalarımızı daha dikkatli ve hızlı yürüterek vatandaşlarımızın okuma yazma ile ilgili eksikliklerini gidermeliyiz. Bu konuda hepimize büyük görev düşüyor.  Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı bir an önce tespit ederek tekrar okuma yazma kurslarına kazandırarak okuma yazmalarının sağlanması için çalışma yapmak zorundayız. Bu konuda ilimizde ve ilçelerimizde gerekli komisyonlar oluşturulacaktır. Tespit ve tespite bağlı olarak kursların açılması en geç 3 Mart´a kadar faaliyete geçerek Mayıs sonunda okuma yazma öğrenen kişilere de sertifikalarını vererek ikinci ve son aşamaya geçip ilkokul mezuniyet belgelerini vereceğiz.´´ dedi.

Tekirdağ Okuma Yazma Sıralamasında 3. Sırada

Türkiye de okuma yazma sıralamasında Tekirdağ´ın 3. Sırada yer aldığına dikkat çeken Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan konuşmasına devam etti. ‘´ Biz Türkiye genelinde önemli bir yere sahibiniz. Okuma yazma oranlarımız oldukça yüksek fakat buna rağmen özellikle Kapaklı, Çerkezköy, Çorlu, Ergene ve Süleymanpaşa da göçün verdiği bir takım nedenlerden dolayısı okuma yazma oranlarımızda düşüşler meydana geliyor.  Tekirdağ´a gelen vatandaşlarımız okuma yazma bilmiyorlarsa onlarında okuma yazma öğrenmeleri konusunda gayret sarf etmeliyiz.  Birlikte bu işi beraberce başaracağız.  Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımız okuma yazma bilmemekten dolayı duymuş oldukları eksikliği birlikte gidererek rahatça toplum içerisinde yaşamaları ve zorluk çekmeden öz güvenle topluma kazandırmayı hedefliyoruz.  Okuma yazma seferberliğinin başarıya ulaşması konusunda hepinizden çalışma ve özgüven bekliyorum ‘´ dedi.

Yetişkin Eğitimin Başlangıcı Okuma Yazmadır

Konuşmasını yapan Vali Mehmet Ceylanın ardından Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan konuşma yaptı. Okuma yazma seferliğini yöneteceklerine inandığını belirten Ulusan konuşmasının devamında şu sözlere değindi. ‘´  Okur-yazarlık sıralamasında iyi bir konumdayız. Okuma yazma seferberliği kapsamında ulaşamadığımız hiçbir vatandaş kalmayacağına inanıyorum. Bu anlamda hep birlikte yapacağımız çalışmalar önemlidir. Bakanlığımız örgün ve yaygın eğitim kurumları vasıtasıyla eğitim ve öğretim hizmetlerini sürdürüyor.  Yetişkin eğitimi anlamında da koordinasyon birimi olarak Halk Eğitim Merkezlerimiz mevcuttur.  Gerek yetişkin okuma yazma gerekse diğer tüm yetişkinlerin eğitimi ile ilgili kurslarımızda Halk Eğitim Merkezlerimiz de tam gün kapsamında 1 yıl boyunca imkanlar doğrultusunda eğitim-öğretime uygun ortamlarda kendi idareleri dışında da hizmetlerini sürdürüyor.  Yetişkin eğitimin başlangıcı okuma yazmadır.  Gerek okuma yazma kurslarıyla gerekse diğer tüm kurslarla Halk Eğitim Merkezi kurslarımıza yetişkin bireylerin katılım oranlarının yükselmesini hedefliyoruz. ‘´ dedi.

Yetişkin okuma yazma 2 (iki) kademeden oluşuyor.  1. Kademede 120 saatlik eğitim veriliyor.  Yetişkin okur-yazar´a okur-yazarlık belgesi takdim ediliyor.  2. Kademe ise 3. ve 4. Sınıf müfredatındaki ders konuları işleniyor ve 180 saatliktir eğitim veriliyor. 2. Kademenin sonunda ise ilkokul diploması takdim ediliyor. Eğer birey okuma yazmayı kendisi öğrendi ise kursa devamı aranmazsızın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimize gelerek gerek 1. Kademe gerekse 2. Kademe seviye tespit sınavları yapılıyor ve elde ettiği başarı sonucunda belgesini veriyoruz´´ dedi.

Bizi Zorlayacak Olan Alan Taramasıdır

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan geçmiş yıllarda ki eğitim ve öğretim kursiyer sayılarına değinerek ‘´2016-2017 yılında  1. Kademe okuma-yazma  ve seviye tespit sınavlarında bin 229 kursiyerimiz  başarılı olmuştur. 2. Kademe kursiyerlerimizde ise 380 kişiye başarı belgesi verilmiştir. Bizler 1 yıl boyunca okuma yazma seferberliğini sürdüreceğiz bizi bu anlamda zorlayacak olan husus alan taramalarıdır. Okuma yazma bilmeyenlerin sayıları elimizde mevcuttur. 14 bin 604 kişinin kim olduğu ve nerede oturduklarına ilişkin bilgiler elimizde mevcut değildir. Bu konuda Bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz oldu.  Bize ciddi bir alan taraması yapmak düşüyor. Özellikle okullarda ki öğretmenlerimizin öğrenciler vasıtasıyla velilere, Askeri Birlikler, Komutanlıklar ve Jandarma Komutanlığı vasıtasıyla erlere, İmam hatip ve kur´an kursu vasıtasıyla cami cemaatine, kur´an kursu kursiyerlerine, Cezaevi Müdürlükleri vasıtasıyla hükümlülere, Muhtarlar bu konuda çok önemlidir. Muhtarlar vasıtasıyla mahalle sakinlerine ve Aile Hekimleri vasıtasıyla da hastalardan yararlanmak suretiyle Halk Eğitim Merkezi Koordinasyonu ile bireyleri tespit edeceğiz. 2 aşamada ise onları kursa katılımı yönünde ikna çalışması yapmamız gerekiyor.  Elimizdeki okuma yazma bilmeyenlerin sayısını 0 (sıfır) noktasına getirmeye çalışacağız. 5 Martta kurslarımız başlayacak ve 11 Mayısta son bulacaktır.´´ dedi.

HABER: SERAL BARIŞ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —