Tarih: 25.05.2023 15:58

HÜSEYİN PEHLİVAN GÜREŞLERİ HEYECANI BAŞLIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi 57. Kiraz Festivaline hazırlanırken, bir taraftanda Hüseyin Pehlivan Yağlı Güreşleri müsabakalarına bir kez daha kavuşacağının heyecanını yaşıyor.

Tekirdağ’ın adını ata sporumuz güreşler ile dünya ya duyuran ve şehrimizin gurur kaynağı olan Hüseyin Alkaya’nın adının yaşatıldığı bu seneki güreş müsabakalarına Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve Güreş Ağası Hikmet Mutlu büyük bir titizlikle hazırlanıyor.

8-11 Haziran tarihlerinde düzenlenecek festivalde; 

FATMA TURGUT 

FERHAT GÖÇER 

MUSTAFA CECELİ 

FUNDA ARAR 

GÖKHAN TEPE 

MELEK MOSSO gibi ünlü sanatçılar sahne alacak

Türkiye’nin başpehlivanlarının şehrimize gelmesini sağlayan güreş ağası Hikmet Mutlu ve Süleymanpaşa Belediyesi ekibi bu önemli organizasyona gece gündüz demeden büyük bir titizlikle hazırlanıyor.

Hikmet Mutlu gazeteci Necmi Işıksal’a verdiği röportajda; “Ata sporumuz olan yağlı güreşlerin ev sahipliğini yapmak öncelikle maddi ve manevi olarak güreş ağasına düşüyor. 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve ekibi düzenlenen güreş organizasyonun başarıyla gerçekleşmesi yönünde büyük katkı sağlıyorlar.

Şehir içinden veya şehir dışından gelecek yüzlerce misafirleri ağırlayıp onlara Osmanlı döneminden bu yana yaşatılan ve ata sporumuz olan yağlı güreşlerde ağırlamak bizim için onur ve gurur vesilesidir.” dedi

Şehrimizin atası olan Hüseyin Pehlivan’ın adınında yaşatıldığı organizasyon yaklaştıkça heyecanımızda artmaktadır diyen güreş ağası Mutlu, bu sene güreş etkinliğimize ülkemizin en ünlü kırkpınar pehlivanları katılacaktır.” dedi

Güreş ağası Hikmet Mutlu katılacak pehlivanların başlıcalarını şöyle sıraladı:

1-Orhan Okulu

2-Ramazan Bircan

3-Hasan Cengiz

4-Recep Kara

5-Abdullah Güngör

6-Salih Erinç

7-Serhat Balcı

8-Tanju Gemici

9-Hüseyin Gümülalan

10-Nedim Gürel

11-Faruk Akkoyun

12-Mustafa Arslan

13-Gökhan Arıcı

14-Mecit Yıldırım

15-Fatih Koyuncu

16-Recep Taslak

17-Onur Şenel

18-Hasan Zeybek

19-Kaan Kaya

20-İsmail Koç gibi önemli isimlerden oluşmaktadır.” dedi

GÜREŞ AĞASI HİKMET MUTLU GÜREŞLERİN EFSANE İSMİ TEKİRDAĞLI HÜSEYİN PEHLİVAN HAKKINDA DA ŞU BİLGİLERİ AKTARDI

1908 yılında Kırcaali'nin Alkaya köyünde doğup 14 Yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927'de Türkiye'ye göç ederek Tekirdağ'a yerleşmiştir. 

Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullanmıştır.

1935 yılında İstanbul Halkevi’nin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini yenerek dikkatleri üzerine çekmiştir.

Aynı yıllarda Fransa’da düzenlenen müsabakalarda Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15’er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurmuştur.

1935 ile 1942 yılları arasında 8 yıl Kırkpınar başpehlivanı olma başarısını göstererek adını yağlı güreşler tarihine altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.

Hüseyin Pehlivan 10 Şubat 1982 yılında vefat ederek aramızdan ayrılsa da biz onun adını ilelebet yaşatacağız.” ifadelerini kullandı.

Tekirdağlılar yiğit atalarının adını sadece güreş müsabakaları ile değil, ayrıca adına Tekirdağ merkezde heykelide yapılarak şehirimizin sembolü olmuştur diyen Mutlu, en büyük mutluluğumuz ise bir ilkokula da ismini vererek ‘Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ adını büyük bir gururla yaşatmaktayız.” dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —