Tarih: 17.06.2021 16:58

HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Facebook Twitter Linked-in

İrmet Hospital Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sait DEMİRKOL “17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü” sebebiyle; hipertansiyon belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgilendirmede yaptı.

Hipertansiyon rahatsızlığı günümüzde dünyada yayın olarak görülen kronik hastalıkların en başında gelmektedir. Türkiye´de 15 milyon kişide görülmektedir. Her 3 vatandaştan biri yüksek tansiyon hastalığının belirtilerini taşımaktadır. Bu hastaların yaklaşık olarak yüzde 5-6´sı etkili bir tedavi ile sağlığına kavuşabilir.

Kardiyoloji Uzmanı DEMİRKOL “Damarın içindeki kanın damar duvarlarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon diyoruz. Yüksek tansiyon bazı kişiler de hiçbir belirti göstermeden ve kişinin günlük yaşantısını sürdürmesine engel olmayabilir. Hasta bu rahatsızlığı yaşamı boyunca farkına varmadan, taşıyabilir ve bu rahatsızlık belirti vermeden başta böbrek olmak üzere beyin, kalp ve damar sistemine verebileceğin hasar sebebiyle sinsi bir şekilde kişinin hayatı tehdit etmektedir. Yüksek tansiyon olan kişilerde organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme yada yırtılma meydana gelebilmektedir. Diğer bir faktör ise yüksek tansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir.” dedi.

 

HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genel olarak tansiyon 18/11´in üzerine çıkmadığı sürece herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak sürekli yüksek olduğu durumlarda vücuda zarar verir. İşte en çok görülen yüksek tansiyon belirtileri:

 

 

HİPERTANSİYON NEDEN OLUŞUR?

Tansiyon yüksekliğinin genetik ve çevresel faktörler olmak üzere en önemli iki nedeni vardır. Birinci derece akrabalarında yüksek tansiyon öyküsü olan kişilerde hipertansiyon görülme riski artar. En yaygın olarak görülen hipertansiyon nedenleri:

 

 

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Kardiyoloji Uzmanı DEMİRKOL “Yüksek tansiyon hastalarının tedavisi için öncelikli olarak hastaların yaşam tarzında değişiklikler yapması istenir. Tansiyon hastası ideal kilonun üzerindeyse ideal kilosuna dönmesi için yeterli ve dengeli bir diyet programı uygulaması önerilir. Tuz tüketimi kısıtlanır ve meyve, sebze tüketimi artırılır. Margarin, tereyağı ve kuyruk yağı gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar diyetten çıkarılır. Alkol ve sigara kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır.

Tansiyon hastalarının düzenli fiziksel aktivite yapması, kan basınçlarının düzenlenmesini sağlar. Yaşam tarzındaki değişikliklere uyum sağlayamayan ya da değişikliklere rağmen tansiyonu düşürülemeyen hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Kronik bir hastalık olan hipertansiyon yaşam boyu belirli aralıklarla doktor kontrolü gerektirir. Doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli olarak alınması ve doktora danışılmadan dozunda oynamalar yapılmaması gerekir.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —