Tarih: 14.07.2015 11:41

GÜMRÜK LİMANINDA FERİBOT SEFERİ YAPILIR MI?

Facebook Twitter Linked-in

Gümrüklü MAR-TAŞ Limanı’nın yolcu ve araç taşımacılığına açılması tartışma yarattı

GÜMRÜK LİMANINDA FERİBOT SEFERİ YAPILIR MI?

Marmara Ereğlisi’nde MAR-TAŞ Limanı’na RO-RO seferleri için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından izin verilmesi yeni bir tartışma başlattı. Söz konusu limanın aynı zamanda gümrük noktası olması nedeniyle buradan araç ve insan taşımacılığı yapılmasının birçok sorunu da beraberinde getireceği ifade ediliyor. Diğer yandan, yerel bir gazetede çıkan Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan hakkındaki kaçak hafriyat haberlerinin de gerçeği yansıtmayan karalama kampanyası olduğu belirtildi.

Marmara Ereğlisi’nde RO-RO tartışması… Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından MAR-TAŞ Limanı’na RO-RO seferlerinin yapılabilmesi için izin verilmesi ilçede tedirginlik yarattı. Adı geçen liman, gümrük noktası olarak da faaliyet göstermekte. RO-RO için araçlar ve siviller gümrüklü alanı kullanmak zorunda kalacak. Çünkü limanın başka bir girişi yok. Bu nedenle yasal açıdan oldukça sıkıntılı durumların yaşanabileceği ifade ediliyor.

Büyükşehir Belediyesi UKOME’nin verdiği izinle aslında limandan istenildiği gibi uyuşturucu, insan, para kaçakçılığı gibi tüm yasa dışı olaylara da izin verilmiş olduğu belirtilirken, konunun Gümrük İl Müdürlüğü tarafından da değerlendirildiği ve mevcut nedenlerle bu iznin verilmesinin uygun olmadığının tespit edildiği ortaya çıktı. İl Müdürlüğü tarafından Gümrük Bölge Müdürlüğü’ne resmi yazıyla personel yetersizliği nedeniyle gerekli denetimlerin yapılamayacağı bildirilmiş olmasına rağmen Bölge Müdürlüğü’nden personel görevlendirilerek talep edilen iznin verilmesi yönünde il müdürlüğüne baskı yapıldığı kaydedildi.

UKOME’nin verdiği iznin kaosa sebep olacağı endişesi giderek artarken, bu izni veren yetkililerin neye izin verdiklerini anlamadıkları ortaya çıktı. Ayrıca uygun ruhsatı olmayan bir iskeleye yanaşacak feribotların akıbeti ve burayı kullanacak araçların nasıl bir düzen içinde taşınacağı merak ediliyor. Diğer taraftan RO-RO için kullanılan bölgede sivillerin kullanabileceği herhangi bir sosyal alanın da bulunmadığı öğrenildi.

ASILSIZ HABERLERLE KARALAMA KAMPANYASI

Öte yandan, Marmara Ereğlisi’nde kaçak dolgu yapıldığına dair Tekirdağ’da yayın yapan bir yerel gazetede çıkan asılsız haberler Ereğli halkının tepkisini çekti. Haberde hem kaçak hafriyattan bahsedilmesi hem de olayın gerçekleştiği iddia edilen arazinin özel mülkiyet olduğunun ifade edilmesi dikkat çekerken, haberi yapanların kendilerini yalanladıkları ifade edildi. Özel mülkte yapılan tesviye gibi işlemlerin önünde yasal bir engelin bulunmadığı belirtilirken, söz konusu asılsız haberlerde bu hafriyatı Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın yaptırdığı algısının yaratılmak istendiği ve bu yolla kamuoyunu yanıltma amaçlı karalama kampanyası düzenlendiği ifade ediliyor.

Söz konusu haberin birileri tarafından ısmarlama olarak yaptırıldığı iddiası gündeme gelirken, haberi yaptıranların MAR-TAŞ Limanı’ndaki kazılardan çıkan 2500 kamyonluk toprağı devlet arazisine dökerek kaçak hafriyat suçunu işledikleri öne sürüldü.

Bu ve benzeri haberlerin Belediye yetkililerince Kaptan Şirketler Grubu ile ilgili yasal işlem yapmalarından sonra sık sık gündeme geldiği kaydedildi. Son olarak Kaptan Şirketler Grubu’na ait Demir Çelik Fabrikası’nda bulunan yaklaşık 1000 metrekarelik deponun kaçak olarak yapıldığı belediye yetkililerince tespit edildiği ve yasal işlem uygulandığı öğrenildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —