Tarih: 03.10.2018 14:35

ÇED RAPARU SÜRECİ TEKRAR BAŞLAMASI KAFALARI KARIŞTIRDI

Facebook Twitter Linked-in

Marmaraereğlisi ilçesinde yapılması planlanan Düz Cam Üretim Tesisi projesi daha önce iptal edilmesine rağmen tekrar ÇED süreci başlatıldı. Daha önce Çevre Şehircilik Bakanlığı´ndaki İDK toplantılarında tesisin Marmaraereğlsi´nde kurulmasının çevre ve insan sağlığına, su kaynaklarına, birinci sınıf tarım arazilerine vereceği etki nedeniyle bölgeye uygunsuzluğundan dolayı raporlarla tespit edilen projenin tekrar yapılmak istenmesine halk tepki gösterdi.

 ASİT YAĞMURLARI YAĞACAĞINI İTİRAF ETMİŞTİLER

Daha önce Marmaraereğlisi Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan ÇED toplantısına Cam fabrikasının çalışmalarını aktaran Firma mühendisine gelen bir soru üzerine, ‘bacalar iyi filtrelenmezse asit yağmurları olabilir´ sözleri gerginliği tavan yaptırmıştı. Avukatlar tarafından bu sözlerin kayıtları yeniden geçmesi uyarısı üzerine sözlerini tekrarlayan firma mühendisine tepkiler büyümüştü.

ÇED SÜRECİ TEKRAR NASIL BAŞLADI?

Proje için tekrar ÇED sürecinin gündeme gelmesine tepki gösteren vatandaşlar; “Bölgemizde daha önce kömürlü termik santral kurmak isteyenler umduğunu bulamayınca, 25 bin imzayla tokat gibi Danştay kararıyla yüzleşince sanayi camı üretim tesisi planladılar. İlk önce Çevre Şehircilik Bakanlığı´ndaki İDK toplantılarındaçevre ve insan sağlığına, su kaynaklarına, birinci sınıf tarım arazilerine vereceği etki nedeniyle bölgeye uygunsuzluğundan dolayı raporlarla tespit edilen proje iptal edilmişti. Şimdi her ne olduysa proje için planlar değiştirilerek tekrar ÇED süreci başladı. “dediler.

TÜM BÖLGE ETKİLENECEK

Bölgede başta 1 milyon 805 bin 394 vatandaş olmak üzere 2 milyon 211 bin dönüm verimli tarım arazisinin olumsuz etkilenecek.  İlçede kurulması planlanan Düz Cam Üretim Tesisinden herkesin etkileneceğini ifade eden vatandaşlar; “Düz Cam Üretim Tesisi projesi Tekirdağ ve Marmaraereğlisi ilçesinde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini düşürecek. Böyle bir tesisin arkasından kesinlikle termik santral gelecektir. Daha önce ilçemizde termik santral kurmak isteyen şirket yine bu Düz Cam Üretim Tesisi projesinin arkasında durmaktadır. İlçemiz tarım, tarih ve turizm kentidir. Böyle kalması için halkımız arkamıza alarak bu tesisin kurulmasını engellemek için Anayasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. “dediler.

TARIM ARAZİLERİ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Düz Cam Üretim Tesisi projesinin verimli tarım arazilerini etkileyeceğini söyleyen vatandaşlar; “Verimli toprakları olan ilçemizde birinci sınıf tarım arazisi olan Marmaraereğlisi´nde147 bin dönüm tarım arazisi olmak üzere 2 milyon 211 bin dönümlük Tekirdağ´ın verimli tarım arazileri Düz Cam Üretim Tesisi´nin çevresel etkisinden etkilenecektir. Bölgemizde geçimini tarımdan sağlayan çok sayıda çiftçimiz olduğu düşünüldüğünde Düz Cam Üretim Tesisi´nin ilçemizde yapılması uygun değildir. “diye konuştular.

MARMARAEREĞLİSİ´NİN TARİH VE TURİZM KENTİ KİMLİĞİ KORUNMALI

Marmaraereğlisi ilçesinin tarih ve turizm kenti kimliğini korunması gerektiğini dile getiren vatandaşlar; “İlçemizin kış nüfusu 25 bin, yaz nüfusu ise 300 bine ulaşmaktadır. İlçemizin turizm potansiyeline etkisi düşünüldüğünde turizme yönelik yatırımlar tercih edilmelidir. Cam fabrikaları, termik santraller değil ilçenin turizm ve tarihi yönlerini ortaya çıkaracak yatırımlar getirilmelidir. “ifadelerini kullandılar.

SU KAYNAKLARI OLUMSUZ ETKİLENCEK

Tesisin su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini söyleyen vatandaşlar; “Proje konusu alan Marmaraereğlisi ilçe merkezine 3 km, Tekirdağ il merkezine 42 km. İstanbul´a 100 km, Çorlu ilçesine 24 km, Çorlu havaalanına 20 km. ‘dir. En yakın tren istasyonu ve demiryolu hattına 30 km. mesafede olup yaklaşık 90 km´lik sahil şeridi tesisten etkilenecektir.Tekirdağ merkez, Marmaraereğlisi, Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Ergene ve Silivri bu etki alanındadır. Bu bölgede yaşayan 1 milyon 805 bin 394 kişi, 1 milyon 646 bin 500 konut (yazlık-kışlık olarak) Düz Cam Üretim Tesisi´nin çevresel etkisinde kalacak. Bölgede 2 milyon 211 bin dönüm tarım arazisi, 750 bin dönüm deniz alanıDüz Cam Üretim Tesisi´nin çevresel etkisine maruz kalacaktır.  Trakya Bölgesi´nde bulunan 7 göletin alacağı risk faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır. Marmaraereğlisi ilçesinde yazın 300 bini bulan nüfusun içme suyu ihtiyacını karşılayan Türkmenli GöletiDüz Cam Üretim Tesisi planlanan alanın 3 km uzaklığındadır.”

/resimler/2018-10/3/1437408093475.jpg

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —