Tarih: 20.12.2014 22:57

NKÜ MİMARLIK ÖĞRENCİLERİNDEN SIRADIŞI SERGİ

Facebook Twitter Linked-in

NKÜ MİMARLIK ÖĞRENCİLERİNDEN SIRADIŞI SERGİ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinden sıra dışı sergi. Üniversite kampüsü içindeki Güzel Sanatlar Fakültesi binasında açılan sergide bildiğimiz sinemanın ilk hali olan zoetrope makineleri ile ziyaretçilere görsel olarak İstanbul’un ünlü İstiklal Caddesi’nden kesitler sergileniyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinden sıra dışı sergi. Üniversite kampüsü içindeki Güzel Sanatlar Fakültesi binasında açılan sergide bildiğimiz sinemanın ilk hali olan zoetrope makineleri ile ziyaretçilere görsel olarak İstanbul’un ünlü İstiklal Caddesi’nden kesitler sergileniyor. Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Esen Gökçe Özdamar, “Mimarlık Bölümü I. sınıf öğrencilerinin Mimari Tasarım dersi kapsamında ürettiği ve benimle birlikte değerli öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Okşan Tandoğan tarafından yürütülen “Zoetrope Montaj” başlıklı çalışmaları, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi alt katında sergilemeye başladık. Sergi, öğrenciler tarafından düzenlenen rehberli turlar eşliğinde de gezilebiliyor,” diye konuştu.



“MİMARİYİ ŞEHRE İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Sergi hakkında bilgiler veren Özdamar, “Mimarlık öğrencileri bu çalışmalarında, İstiklal Caddesi üzerinde anlık olarak deneyimlenen ve retina üzerinde iz bırakan durumlar ve potansiyelleri birer anlatı olarak fragmanlar haline getirdiler. Yaklaşık bir aylık süreç boyunca öğrenciler İstiklal Caddesi üzerinde birer flaneur / flaneuse (gezgin-düşünür)olarak görsel, işitsel ve bedensel olarak deneyimledikleri izler üzerinden yola çıkarak eskizler, analizler ve pop-up çalışmalar yaptılar. Cadde üzerinde 1/200 ölçeğinde birer mekân tasarlayarak kent ve görmek/ görülmek üzerine düşünceler ürettiler,” ifadelerini kullandı. Özdamar, “Öğrencilerimiz, bu deneyimleri bir storyboarda yansıttıktan sonra peşi sıra fragmanlar halinde zoetrope ve praxinoscope makinalarına dönüştürdüler. Sergide oluşturdukları mekân ile öğrenciler, izleyiciyi İstiklal Caddesi’nde kısa bir gezintiye çıkardıktan sonra ortada yer alan siyah büyük zoetrope’un içine girmeye davet ediyorlar. Büyük zoetrope izleyiciyi içine çekerek, izleyicinin de montajın önemli bir parçası olduğunu anlatıyor,” sözleriyle açıklamasını sürdürdü.

Mimari düşünce tarzını şehrin sokaklarına çıkarmak istediklerini de dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özdamar, “Bu amaçla sergimizi şehrin farklı noktalarında da görücüye çıkarmak istiyoruz. Mimarlar Odası da bize bu konuda destek verdi. Fakültemizdeki sergimiz de halka açık ama biz olabildiğince çok insana ulaşmak için şehrin muhtelif yerlerinde bu sergiyi sunmayı hedefliyoruz,” şeklinde konuştu.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —