Tarih: 09.07.2014 16:47

BAŞKANLAR DERT YANDI

Facebook Twitter Linked-in

BAŞKANLAR DERT YANDI

Hayrabolu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Basri Bulut ve Meclis Başkanı Bülent Başol, TARSİM Tarım Sigortası eksperlerinin ürün zayiatlarını olduğundan az göstermesinden ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bir türlü ürün almamasından dolayı dertli olduklarını söylediler.

TARSİM'E GÜVEN YOK

Hayrabolu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Basri Bulut, bölgelerindeki ekili alanların sular altında kalması nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu ve bir an önce TARSİM Tarım Sigortası’nın zararı karşılaması gerektiğini belirterek, "Trakya’da yağan sağanak yağış nedeniyle Hayrabolu'da binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. Tarım alanlarında hububat ve kanola ekili. Yağışla birlikte bu ürünlerimiz sular altında kaldı. Özellikle dere kenarlarında bulunan arazilerimiz çok etkilendi. Bununla ilgili çiftçilerimizin TARSİM'den beklentisi var. Ancak tutulan tutanaklarda yüzde 40 hasar olan yerde eksperlerin yüzde 12 hasar göstermesi sıkıntı yaratıyor. Böyle devam ederse bir dahaki yıla çiftçiler olarak TARSİM'e sigorta yaptırmayacağız," diye konuştu.

TMO’DA SIKINTI VAR

Hayrabolu Ziraat Odası Meclis Başkanı Bülent Başol, Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday alımına başlamamasından dolayı çiftçilerin sıkıntı yaşadığını belirtti. Şu anda 0,65 - 0,75 TL arasında ürün satıldığını belirten Meclis Başkanı Bülent Başol, "Tarım Kredi Kooperatifleri maddi imkânsızlıktan dolayı ürün alamıyor, tüccarlar da bir yere kadar ürün alıyorlar. Borçlu olan çiftçilerin ürünlerini bir an önce paraya çevirmesi için TMO'ların alım yapmaya başlaması gerekiyor. Bazı kesimler TMO'ların ürün alımına başlamasıyla buğday fiyatlarının düşeceğini söylüyor. Böyle bir şey mümkün değil. Geçen yıl buğday 0,72 TL'den satılıyordu, bu yıl devletimiz yüzde 10 fark verirse 0,80 TL'yi bulur. Girdilerimiz de geçen yıla göre yüzde 30 arttı," dedi.

AYÇİÇEĞİ GİBİ OLMASIN

Geçtiğimiz yıl çiftçinin ayçiçeğinden büyük bir vurgun yediğini belirten Hayrabolu Ziraat Odası Meclis Başkanı Bülent Başol "2012 yılında 1,500 TL/ton olan ayçiçeği fiyatı 2013 yılında 1.000 TL/Ton fiyat verilip Trakya Birlik tarafından 1,200 TL/Ton'dan alınması şok etkisi yaratmıştı. İnşallah buğdaydan bu sene vurgun yemeyiz," ifadelerini kullandı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —