Tarih: 17.04.2014 12:26

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YAĞ FABRİKASI REKA

Facebook Twitter Linked-in

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YAĞ FABRİKASI REKA
 
Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde kurulan günlük 1500 m/ton kırım 800 m/ton rafine ve şişeleme kapasiteli Türkiye'nin en büyük entegre üretim tesisi Reka Yağ fabrikası, orkide markasıyla sıvı yağ pazarında ikinci sırada bulunuyor.

 
Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük entegre işletme rafine tesis yağ fabrikasının biz de misafiri olduk. Reka Yağ Fabrikası işletme müdürü İsa Gökçe, fabrika hakkında gazeteci Necmi Işıksal’a çeşitli bilgiler verdi.
 
Nisan 2010 yılında Reka ve Küçükbay ailelerinin ortaklığında Reka Bitkisel Yağlar San. Ve Tic. A.Ş. kurulduğunu belirten İsa Gökçe “Şirketimiz iç piyasadan ve ithal olarak tedarik ettiği yağlı tohumları Trakya bölgesinde fason olarak işlemekte ve bunun dışında soya yağı, rafina soya yağı, buğday, çeltik, pamuk küspesi, palm yağı gibi diğer tarım ürünlerinde de ticari faaliyetlerde bulunmaktadır.
 
Fason olarak işlenen tohumlardan elde edilen bitkisel yağı sektörün öncü bitkisel yağ firmalarına ham yağ olarak tedarik etmekte, buna ilave olarak elde edilen ayçiçek küspesini sektöründe faaliyet gösteren yem üreticilerine yem hammaddesi olarak satmaktadır.” dedi.

Üreticiden sadece ayçiçeği değil, buğday, kanola ve çeltik alımı da yapacaklarını belirten İsa Gökçe, yöredeki çiftçiler için önemli bir seçenek olduklarına dikkat çekti.

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

Türkiye'de malı üreticiden alıp işleyerek rafine eden ilk entegre tesisi kurduklarını vurgulayan İsa Gökçe, "Müstahsilden alınan ürünü, modern bir sistemle kırıp yağ elde ediyoruz. Ayçiçeğinden yüzde 40-45 oranında yağ çıkıyor, geri kalanı küspe oluyor. Küspenin depolanması zordur, çünkü toz halinde çabuk bozulur. Uzun süre dayanması için tanelenmesini sağlayacak bir sistem kuracağız." dedi.

Fabrikanın ihtiyaç duyduğu enerjinin de tohumun kabuğundan elde edileceğini anlatan İsa Gökçe, kanola ve ayçiçek yağı üretimi konusunda büyük ve güçlü bir altyapı oluşturduklarını  belirterek "kurduğumuz bu fabrika Türkiye'nin en büyük ham yağ üretimi ve rafineri fabrikası oldu. Ukrayna'da ve Rusya'da ki fabrikaların genelde kapasiteleri bu kadar ama Türkiye'de bu kapasitede ilk fabrika olduk. Türkiye'de malı üreticiden alıp işleyerek rafine eden ilk entegre tesis olduk. Müstahsilden alınan ürünü, modern bir sistemle kırıp yağ elde ediyoruz" dedi.

KANOLAYI TESTİNİ YAPTIKTAN SONRA ALACAĞIZ

Son dönemde bölgede kaçak kanola tohumundan dolayı sıkıntı olduğunu ve kanola hasadından sonra kendilerine gelen her kanolayı almayacaklarını belirten İsa Gökçe “Bize getirilen kanolalardan önce numuneler alacağız. Bir saatte kanolanın yağını çıkartıp, daha sonra da bir saat analizimiz sürecek ve erusik asit oranına göre alım yapacağız” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —