Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TOHUMUN LİDERİ TEKİRDAĞ’DAN: MARMARA TOHUMCULUK

Marmara Tohumculuk A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Refik Akçakaya, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Tarım Makineleri Fuarı’nda Hürriyet Trakya adına incelemelerde bulunan gazeteci Necmi Işıksal’la yapt?

EKONOMİ 21.12.2013 15:38:35 0
TOHUMUN LİDERİ TEKİRDAĞ’DAN: MARMARA TOHUMCULUK
TOHUMUN LİDERİ TEKİRDAĞ’DAN: MARMARA TOHUMCULUK

Türkiye’nin en büyük tohum araştırma ve geliştirme şirketlerinden olan Doruk Marmara Tohum Geliştirme A.Ş, çiftçilere daha kaliteli tohum sunabilmek için yola çıkmış ve kısa sürede zirveye ulaşmayı başarmış bir firma. Arpa, buğday ve yağlı tohum geliştirme faaliyetlerini sürdüren Marmara Tohumculuk, 2004 yılında üretime başladı. Marmara Tohumculuk A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Refik Akçakaya, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Tarım Makineleri Fuarı’nda Hürriyet Trakya adına incelemelerde bulunan gazeteci Necmi Işıksal’la yaptığı röportajda, firma hakkında bilgiler verdi.

“AKLIMIZDA TEK BİR BUĞDAY TANESİ VAR”

Tekirdağ’da faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük tohum üreticisi konumunda olan Doruk Grup Holding’e bağlı Marmara Tohum Geliştirme A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Refik Akçakaya, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Tarım Makineleri Fuarı’nda Hürriyet Trakya adına incelemelerde bulunan gazeteci Necmi Işıksal’la yaptığı röportajda, firma hakkında bilgiler verdi. Akçakaya, “Doruk Grubu'nun buğday ile yolculuğu 1972'de başladı. Türkiye'nin en önemli tahıl alanlarından biri olan Tekirdağ'da kurulan Marmara Un Sanayii A.Ş ile attığımız ilk adımlar, bizi tarladan sofraya her aşamada faaliyet gösterdiğimiz bir başarıya ulaştırdı. Geriye dönüp baktığımızda iş modelimizin temelinde yer alan anlayışın aslında hayatın bire bir yansıması olduğunu gördük: Her şey küçük bir adımla başlıyor, biz de tek bir buğday tanesinden yola çıkarak kocaman bir dünya kuruyoruz. Doruk Grubu, insan beslenmesinin temelini oluşturan tahıl ve tahıl ürünlerinde fark yaratan bir iş modeli ile öncü, önder ve lider olmak hedefiyle her geçen gün büyüyor. Tahılın toprağa düştüğü andan itibaren hasada kadar olan tarımsal faaliyetler, yaşamı zenginleştiren unlu mamullere değer katan girdiler ile insanların günlük beslenmelerine sağlık ve lezzet katan unlu mamuller, Doruk Grubu çatısı altındaki şirketlerin ortak tutkusu. Attığımız her adımda aklımızda tek bir buğday tanesi var,” ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin ülkemiz koşullarına en uygun tohumların üretimi olduğunun altını çizen Akçakaya, “Marmara Tohum Geliştirme AŞ’nin hedefi ülkemiz iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak buğday tohumu başta olmak üzere yüksek nitelikli tohumların üretimini yaparak tarla bitkilerinde kalite ve verim artışının sağlanmasına katkı sağlamaktır. Marmara Tohum Geliştirme A.Ş çeşitli tohum araştırma enstitüleri ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde yüksek nitelikli anaç tahıl tohumlarını çoğaltmakta ve işlemekte, Tarım Bakanlığı tarafından yapılan sertifikalandırma ve etiketlendirme işlemlerinden sonra paketlenen ürünleri pazara sunmaktadır,” diye konuştu.

TOHUMDAN SOFRAYA “DEĞER ZİNCİRİ”

2011/12 sezonunda Türkiye'nin en büyük özel sektör buğday tohumu yetiştiricisi ve dağıtıcısı olmayı başardıklarını sözlerine ekleyen Akçakaya, “Doruk Grup Holding, buğday tohumundan, ekmeğin sofraya gelinceye kadar geçirdiği tüm süreci bir değer zinciri olarak tanımlıyor. Bu değer zincirinin her aşamasında bulunmak, Doruk Grup Holding’in kalite tutarlılığını, sürdürülebilirliği ve bütünselliği sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Dünya üzerinde buğday değer entegrasyonunu tamamlamış ve sadece bu değer zincirine odaklanmış en kapsamlı yapılanma olan Doruk Grup Holding, tüm operasyonlarını ve yatırımlarını planlarken de zincirdeki kesintisiz iş akışına odaklanıyor. Toprağa atılan ilk tohumun kalitesi aynı zamanda tüketicinin sofrasına gelen ürünün de kalitesi anlamına geliyor. Bu nedenle, buğday tohumunun geliştirilmesi ve üretimi ile başlayan, aradaki tüm tarımsal üretim aşamalarını ve ticareti de kapsayan değer zincirinde, her yıl artması beklenen buğday ve tahıl talebini karşılayacak kapasitede tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önemli bir yer tutuyor,” diyerek Doruk Grup Holding’in değer zinciri anlayışını açıkladı.

Akçakaya, “Tarımın, üreticinin de içinde olduğu karlı bir modele dönüştürülmesi, buğday tarımının etkin yapılabilmesi için diğer ilgili sektörlerin de geliştirilmesi ve başka alanlarda da girişimlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Buğdayın işlenmesi sırasında ortaya çıkan yan ürünlerle birlikte hayvancılığa destek olacak şekilde kurgulanan yeni bir model ile üreticiler için yeni alternatif oluşturulurken, beslenme piramidindeki diğer önemli bileşenlerin de kaliteli üretimi için bir fırsat yaratılıyor. Yerel ve küresel boyutta, her tür ve büyüklükteki unlu mamul üreticisinin girdi ve diğer maddelere olan ihtiyacını tek adresten karşılayacak şekilde toplam çözüm sağlayıcısı olmak da Doruk Grup Holding’in esas aldığı değer zincirinde önemli bir halkayı oluşturuyor. Değer zincirinin tamamında tüketiciye en sağlıklı ve besleyici ürünün sunulması esasına dayanan bu yaklaşımla birlikte, tüketicinin yaşam kalitesini, nitelikli ekmek ve unlu mamuller sunarak artırmayı hedefleyen şirketlerin katılımıyla değer zincirinin tüketiciye dokunan halkası da tamamlanmış oluyor. Doruk Grup Holding’in yapılanmasının merkezindeki buğday değer zinciri, grup şirketlerinin “Paylaşılan Değer Yaratma” anlayışının da temelini oluşturuyor,” şeklinde konuştu.

41 YILLIK SERÜVEN

Son olarak, Doruk Holding’in 41 yıllık serüvenini özetleyen Akçakaya, şunları söyledi: “Doruk Grubu şirketlerinin ilki olan Marmara Un Sanayii, 1972’de Türkiye'nin en çok tahıl üretilen bölgelerinden biri olan Tekirdağ'da kuruldu. 1980'den itibaren faaliyete geçen Doruk A.Ş. ile Doruk Grubu'nun tohumları atıldı. Değişen tüketici tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda ilk paketli ekmeğini üreten UNMAŞ, UNO markası ile 1991’de Türkiye’yi sağlıklı ve besleyici niteliği yüksek ekmek ile tanıştırdı. Araştırma ve geliştirme çalışmalarına da hız veren grup, 2004 yılında, Doruk Una Değer Katma AŞ’nin  TÜBİTAK ile gerçekleştirdiği bir yıllık ortak çalışma sonucunda Türk insanının beslenme ihtiyacına göre zenginleştirilmiş unu fırınlara dağıtmaya başladı. 

Aynı zamanda zenginleştirilmiş un ile yapılan ekmek de UNO markasıyla Türk tüketicisine sunuldu. Yurtiçindeki büyümeyi yurtdışı pazarlara da aynen yansıtan Doruk Una Değer Katma A.Ş, 2005 yılında Türkiye'nin en büyük un ihracatçılarından biri konumuna geldi. Doruk Grubu'nun bugünkü yapılanmasına yönelik en önemli evrelerden biri de 2009’da kurulan Doruk Tarımsal Yatırımlar Holding’in kuruluşuyla yaşandı. Tarım alanındaki yatırımları planlamak ve gerçekleştirmek üzere yapılanan bu iş birimi ile Doruk Grubu'nun, "Bir Buğday Tanesinden Kocaman Dünyalar Kurmak" vizyonu tarımsal faaliyetlere de uyarlanmış oldu. 2010 yılında Doruk Tarımsal Yatırımlar Holding'e bağlı olarak faaliyete geçen Berce Beraberce Tarımı Geliştiren İşletmeler A.Ş. kuruldu. Aynı yıl Doruk Grubu, bünyesine kattığı maya fabrikasıyla, Dosu Maya adı altında iç ve dış piyasada maya üretim ve satış faaliyetlerine başladı. Doruk Grubu'nun ‘Tohumdan Sofraya Değer Zinciri’nin halkalarını oluşturan tüm bu faaliyetler, 2011 yılında Doruk Grup Holding ana çatısı altında toplandı ve Doruk Una Değer Katma Holding, Doruk Tarımsal Yatırımlar Holding ile Doruk Unlu Lezzetler Holding olmak üzere üç ana stratejik iş birimi ile yapılanma tamamlandı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16